fbpx

Brutalni srednji vek: Anglosaški najstniški prestopnici so za kazen odrezali nos in usta ter jo skalpirali

(Foto: Twitter)

Anglosaški najstnici so odrezali nos in usta, po vsej verjetnosti pa so jo za kazen tudi skalpirali. Analiza posmrtnih ostankov je pokazala, da gre za okostje iz obdobja med 776 in 899 našega štetja. Čeprav ni natanko znano, zakaj je bilo dekle kaznovano, pa je bilo iznakaženje obraza v tistih časih rutinska oblika kaznovanja žensk, ki so bile obtožene kaznivega dejanja.

Britanski strokovnjaki so preučili lobanjo, ki so jo našli v bližini Hampshira. Lobanja je bila sicer izkopana že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, zdaj pa so s posebnimi metodami ugotovili, da je pripadala najstnici, ki je po vsej verjetnosti umrla za posledicami grozljivih poškodb. Po navedbah arheologa Gerrarda Cola, naj bi bil to prvi arheološki primer iznakaženja obraza, ki je bilo sicer značilno za anglosaško okolje v tistem času.

Sledi na lobanji kažejo, da so bili rezi z nožem okoli nosa tako globoki, da so zarezali celo v kosti. Podobno je bilo zarezano tudi okoli ust, kaže pa tudi na to, da so dekle skalpirali oziroma da so ji nasilno odrezali lasišče. Nič ne kaže na to, da bi se ji zadane rane uspele zaceliti, zato se predpostavlja, da je žrtev zaradi omenjenih ran tudi umrla.

Foto: Twitter

Kazen za družbene izobčence
Po podatkih historičnih zapisov, so bili osamljeni zakopi trupel iz tistega časa znak družbene izobčenosti, te osebe so namreč izločili iz lokalnih pokopališč. Tudi to, da so jih pokopali izven običajnih pokopališč, je običajno pomenilo del kazni za obsojence. Nekateri zakoni so namreč poleg iznakaženja obraza predvidevali tudi izgon.

Sara Bertoncelj