fbpx

Buče so lahko smrtno nevarne

(slika: STA)

Jesen je čas vrtnih buč, ki so okusna in zdrava hrana. Vsebujejo veliko različnih hranilnih snovi in malo kalorij. Tudi pri nas postajajo vedno bolj priljubljene. Vendar pa so lahko letošnje leto zaradi izjemnih poletnih vremenskih razmer tudi strupene.

Prav v tem letnem času nas na vrtu pričakajo barvite buče živih barv in najrazličnejših velikosti. So zelo okusne, pripravljamo jih lahko na najraznovrstnejše načine, iz njih delamo narastke, zavitke, žličnike, juhe, priloge … V shrambi jih lahko hranimo še dolgo v zimski čas. Radi jih imamo tudi za okras, otroci pa jih radi izrezujejo in dolbejo, še zlasti za bližajočo se noč čarovnic.

Buče, ki sicer sodijo k sadju, so tudi zelo zdrave, saj vsebujejo različne hranilne snovi, vitamine, minerale (kalij, magnezij, cink, baker, železo in kalcij) ter beljakovine. Imajo številne koristne lastnosti za zdravje, delujejo kot zdravilo pri vnetju črevesne in želodčne sluznice, so diuretik, koristijo pri srčnih obolenjih, artritisu in pomagajo pri preprečevanju raka – če omenimo le nekatere.

Strup v bučah
Kot v časopisu Die Presse opozarjajo avstrijski strokovnjaki za prehrano, so buče lahko letošnje leto zaradi obdobja vročine in suše v poletnih mesecih tudi strupene. Buče imajo po naravi grenek okus zaradi kukurbitacina, ki so ga pri načrtni vzgoji rastline odpravili. Gre za strup, ki pri ljudeh povzroča želodčne in črevesne težave, kot so slabost, driska in bruhanje, v visokih odmerkih pa lahko povzroči celo smrt.

Letošnje izjemne poletne vremenske razmere so povzročile, da so rastline znova začele proizvajati ta strup. Do tega pride tudi, če na vrtu sadimo skupaj buče in bučke (cukete), ki vsebujejo še strupen kukurbitacin. Pri semenih lahko pride do križanja, zato bodo imele rastline prihodnje leto veliko več strupa. Zato je bolje, da si vsako leto priskrbimo nova semena buč.

Zavrzite grenke buče
Da bi se izognili nevarni zastrupitvi, bučo pred samo pripravo pokusite – če je njen okus nevtralen, je primerna za uživanje. Če pa je grenka, jo raje zavrzite. Še zlasti so v nevarnosti otroci in starejši ljudje, ki včasih ne zaznajo dobro grenkega okusa.

Kukurbitacin se sicer v medicini uporablja proti vnetjem, diabetesu, kalcinaciji ožilja in celo kot preventiva pri rakavih boleznih.

T. P.