fbpx

Bujne prsi: Znanstveniki še vedno niso prišli do enotnega odgovora, zakaj te privlačijo moške

Sofia Vergara (foto: EPA)

Če naj bi se znanost vedno ukvarjala z velikimi vprašanji, te dni pozornost znanstvenikov zbuja veliko oprsje. Odkar so se začeli spraševati o tem, znanstveniki še vedno niso našli zadovoljujočega odgovora na vprašanje, zakaj imajo moški radi bujne prsi na ženski. Vse, kar lahko ponudijo te dni, so teorije.

Znanstvenike že dalj časa bega vprašanje, zakaj imajo moški radi velike prsi. Ponujenih odgovorov je več, a nobeden zares ne prepriča.

Čeprav so v svetu sesalcev povečane dojke neposredno povezane s potomstvom, to ne velja za človeka. Ženske imajo lahko lepo bujno naravno oprsje, tudi če še nimajo otrok.

Velike prsi pokazatelj dobrega kopičenja maščobnih zalog?
Eden prvih poskusov znanstvenikov, da bi razložili privlačnost velikih dojk je bila trditev, da velike dojke služijo kot indikator, kako dobro lahko ženska kopiči zaloge maščobe, zaradi česar naj bi bila bolj privlačna. Ta teorija je hitro splavala po vodi, ko so se vprašali, zakaj imajo moški toliko raje maščobo na ženskah v prsih in ne na preostalih delih telesa.

Naslednji poskus je po pisanju RT bil špekulacija iz vrst evolucijskih psihologov, ki so trdili, da ima vse opraviti s spremembo seksualnega položaja. Če se je večina živalstva vključno s človekovimi predniki parilo od zadaj, naj bi za človeka bilo značilno spolno občevanje moškega in ženske, ki sta obrnjena eden proti drugemu. Po tej teoriji so prsi na ženski skozi čas zrasle zato, da se moškemu ne bi preveč tožilo po zadnjici.

Velike prsi znak godnosti?
Ena od popularnejših teorij, utemeljena na nevroloških študijah, ki so pokazale, da se med dojenjem sprošča hormon oksitocin, pravi, da so moški, ki so se bolj posvečali ženskinim bradavicam, imeli več možnosti za razmnoževanje.

https://twitter.com/CelebFederation/status/1219643355208044545

Evolucijski psiholog Frank Marlowe je po drugi strani predlagal, da so ženske skozi evolucijo razvile bujnejše oprsje kot jasen znak godnosti za ploditev. Po Marlowovi teoriji, praljudje niso znali meriti časa in zaradi tega niso mogli vedeti, koliko je kdo star, a ko so videli velike napete in nepovešene prsi na ženski, jim je bilo takoj jasno, da je taka ženska primerna kandidatka za mater njihovega zaroda.

Ivan Šokić