fbpx

Burno dogajanje na Antarktiki: Odlomila se je ledena gora v velikosti površine mesta Washington

Fotografija je simbolična (Foto: iStock)

Velika ledena gora v velikosti 185 kvadratnih kilometrov se je odlomila od ledenika Pine Island. Za lažjo predstavo: gre za ledeno goro v velikosti površine mesta Washington, ki se je odlomila približno med 21. in 23. septembrom letos. 

Do odloma zadnje plošče je prišlo le dva meseca po tem, ko se je v ocean odlomila do zdaj največja ledena gora. Bi morali biti torej zaskrbljeni? Ja in ne, trdijo znanstveniki. Čeprav je oblikovanje ledenih gor naravni proces (več tisoč se jih odlomi vsako leto), pa je dejstvo, da segrevanje vode na Antarktiki predstavlja razlog za skrb.

Z ledenika Pine se je v zadnjem času odlomilo večje število ledenih gor, poroča RT. Dolgo obdobje stabilnosti pa je bilo prekinjeno v letih 2001, 2007, 2013 in 2015.

Foto: iStock

Najnovejši odlom ledene gore z imenom B-44 je posledica segrevanja oceanskih voda, trdi Adrian Luckman, znanstvenik, ki v skupini britanskih znanstvenikov sodeluje pri projektu Midas, čeprav je po navadi podnebne spremembe težko določiti kot vzrok za odlom ledene gore.
H. M.