fbpx

Če ste mislili, da je za vami slabo leto, si boste premislili, ko preberete tole – to je najslabše leto v zgodovini človeštva!

Prikaz Justinijanove kuge (foto: printscreen)

Zelo čudne podnebne spremembe
Sodeč po znanstvenih raziskavah naj bi bilo 536 n. š. najhladnejše leto v zadnjih 2300 letih, zaradi česar je zimska sezona postala sezona preživetja za večino kultur. Sodobni znanstveniki trdijo, da ni bila le huda zima razlog za slabo leto, ampak tudi številni čudni dogodki, ko se je podnebje kar naenkrat spremenilo.

Slika je simbolična. (Foto: printscreen)

Več vulkanskih izbruhov
Polovico zemeljske oble je leta 536 n. š. zakril velik temen oblak, ki sončni toploti ni dovolil, da bi prišla do zemeljskih tal, zato je polovico zemeljske oble zajela tema, posledica pa so bile nizke temperature. To tudi pojasnjuje, zakaj je bilo to najhladnejše leto. Poleg pomanjkanja toplote je kmetijstvo ponovno močno trpelo zaradi pomanjkanja sončne svetlobe, ki je bila ključnega pomena za rast rastlin in pridelkov. Ta tema je trajala kar 18 mesecev, tako da so ljudje najhujše leto preživeli “slepi”.

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Znanstveniki ocenjujejo, da je v devetih letih pandemije umrlo kar 50 odstotkov svetovnega prebivalstva, saj domnevajo, da je umrlo okoli od 50 do 100 milijonov ljudi ob oceni, da je populacija svetovnega prebivalstva znašala le približno 190 milijonov.