fbpx

Cerkniško jezero obiskali neobičajni gosti

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Na Cerkniškem jezeru so nepričakovano zasledili šest osebkov velikih plamencev oziroma flamingov. “Pri nas so se ptice ustavile za dan ali dva, da si opomorejo pred nadaljevanjem poti. Najedle so se, odpočile in kmalu bodo odletele dalje,” so danes sporočili iz Notranjskega regijskega parka.

Kot so navedli v parku, plamenci niso selivke. “Se pa, tako kot večina vrst ptic, nekateri osebki po zaključeni gnezditveni sezoni potepajo naokrog in iščejo morebitna nova območja z dobrimi pogoji. V takšnih potepih tu in tam kak plamenec prileti tudi v Slovenijo. Zadnja leta jih zabeležimo v naši državi kar vsako leto, a le malo osebkov v vsega nekaj opazovanjih. Še največkrat se jih vidi v Sečoveljskih solinah, a tudi tu le enkrat ali dvakrat na leto,” so dodali.

Po uradnih zabeležkah cerkniških ornitologov so doslej flaminga v parku po njihovih besedah opazili samo enkrat, in sicer decembra 2014. Po neuradnih podatkih pa so dva flaminga opazili tudi lansko jesen. “Je pa izjemna redkost, da flamingo zaide v notranjost celine. Plamenec je namreč morska vrsta ptice, ki gnezdi ob morju. Zadržuje se v plitvinah, kjer se tudi hrani. S svojim posebnim kljunom brede po blatu, ki ga nato filtrira in iz njega pobira drobne živali in alge,” so popisali v parku.

V Evropi sicer gnezdi približno 50 tisoč parov teh ptic, največ jih je v Franciji, poroča STA. Počasi se širijo tudi v druge sredozemske države, tako da tudi v Italiji gnezdijo na več mestih.

Sara Kovač