Češki mediji državljane pozvali, naj ne preživijo poletja v Istri – razlog je neverjeten!

Foto: Demokracija

Da je hrvaška obala preplavljena z meduzami, ki bi lahko ogrozile turistično sezono, je lažna novica, ki se v zadnjih dneh množično pojavlja v čeških medijih, piše Glas Istre. Čehi so svoje državljane pozvali, naj ne preživijo poletja v Istri, na kar so se odzvali iz Zavoda za turizem Istrske županije. Res je sicer, da so imeli ribiči lansko zimo težave z meduzami, vendar pa so češki mediji to povsem zgrešeno predstavili.

Češki mediji so državljane pozvali, naj ne preživijo poletja v Istri, češ da je morje preplavljeno z meduzami. Zaradi te novice gostje iz Češke in Slovaške pošiljajo vprašanja Zavodu za turizem. Slovak je na primer zapisal, da je nameraval v začetku junija priti na počitnice v Istro, a ga skrbi, kako je z zgodbo o množičnem pojavu meduz na hrvaški obali. Direktor Zavoda za turizem Istre Denis Ivošević je pojasnil, da so ta teden češkim in slovaškim medijem poslali izjavo “o realnem stanju na Jadranu”, pri čemer so prosili za mnenje stroke.

Ivošević domneva, da je nekdo s Češke v naših medijih opazil, da so se ribiči to zimo pritoževali nad množičnim pojavom meduz in novico posredovali z zamudo ter jo tudi napačno interpretiral. Direktor Zavoda za turizem Istre poudarja, da nevarnosti za kopalce ni in da je novica o množičnem pojavu meduz na istrski obali izmišljena. Da so meduze skoraj popolnoma izginile iz njihovih voda, potrjujejo tudi ribiči s severozahoda Istre. Vendar pa ena od čeških revij v nasprotju z dejstvi celo piše, da so plaže v Piranu, Savudriji, Umagu, Poreču, Vrsarju in na celotni italijanski obali Furlanije – Julijske krajine “pokrite s prozornim sluzastim želejem”. Na podlagi te lažne novice je bilo poudarjeno, da se tam trenutno ne splača načrtovati dopusta.

Foto: epa

Meduze so se v prejšnjih mesecih pojavile tudi na naši Obali, predvsem je šlo za morske klobuke, katerih ožig je za človeka običajno nezaznaven – največ preglavic tako povzročajo ribičem. Nekateri mediji so prejšnji teden poročali, da meduz v našem morju več ni – je pa ponekod videz morja neprivlačen zaradi cvetnega prahu.

Sara Kovač