fbpx

Človek vs Robot: Kdo bo koga?

Foto: iStock

Strah pred roboti izhaja iz tega, da si nekateri zlahka predstavljajo, katere službe bodo zaradi robotov izginile, veliko težje pa si predstavljamo, katere službe bodo zaradi robotov nastale, je na posvetu ob evropskem tednu robotike povedal profesor s Fakultete za elektrotehniko Matjaž Mihelj.

Ali bodo roboti v prihodnosti ustvarjali službe ali pa bodo ravno roboti tisti, ki vam bodo službo ukradli, je bila zgolj ena od tem, ki so se je dotaknili vodilni slovenski strokovnjaki s področja robotike. Kljub temu da bodo nekatere službe v prihodnosti sicer izginile, se strokovnjaki strinjajo, da robotizacija državi prinaša konkurenčnost, gospodarski razvoj, nova delovna mesta in priložnosti za tuja vlaganja.

Nekatera delovna mesta bodo zagotovo izginila
Matjaž Mihelj iz laboratorija za robotiko na Fakulteti za robotiko (Robolab) je izpostavil, da robotizacija pravzaprav prinaša nova delovna mesta. Ta se bodo odprla predvsem v tistih sektorjih, ki so povezani s samim razvojem robotskih sistemov, in sektorjih, ki robote uporabljajo. Številne službe pa bodo prinesla tudi podjetja, ki robote prodajajo. Po njegovem mnenju bodo sicer nekatere službe v prihodnosti izginile, kar pa ni problematično, saj bo tehnološki razvoj ustvaril nove in kvalitetnejše oblike zaposlitve.

Roboti bodo slej ko prej prestopili prag naših domov (foto: iStock).

Roboti bodo slej ko prej prestopili prag naših domov (foto: iStock).

Roboti bodo vstopili v naše domove
Številni domači raziskovalci namenjajo veliko pozornosti tudi biorobotiki. Humanoidni roboti, podobni človeku, so danes že prešli otroško dobo, v kateri so se naučili stabilne dvonožne hoje. Raziskave na področju humanoidnih robotov so danes usmerjene v robotski vid, prepoznavanje okolja in učenje gibov v okolju, ki ga ne poznamo vnaprej, je pojasnil predsednik SAZU, Tadej Bajd.

Razvijalci robotov danes ne posnemajo le človeka, ampak iščejo navdih tudi pri živalih. “Morda se zdi kot znanstvena fantastika, vendar v prihodnje roboti ne bodo vstopali le v industrijo, ampak bodo prestopili prag naših domov,” je še dodal.

Kitajci znižujejo konkurenčnost EU
Kitajska dela na področju robotike velike korake, zato se v prihodnosti lahko zgodi, da bo Evropska unija postala manj konkurenčna, je opozoril Marko Munih iz Robolaba. Kitajski izdelki bodo namreč še vedno cenejši, prav tako pa bodo pridobili na kvaliteti. Sicer pa po njihovih podatkih Slovenci zaenkrat ne zaostajamo preveč za svetovnimi trendi.

Ž. K., N. K.