Človekova neizprosna poraba in brezobzirno uničevanje narave sprožila prvo množično izumrtje

Umrli zadnji samec severnega belega nosoroga (foto: sta)

Po mnenju svetovnih znanstvenikov so živali in rastline, od katerih je človeštvo odvisno, da bi preživelo, potisnjene v množično izumrtje.

V Medellinu v Kolumbiji je v okviru Medvladne platforme za znanstveno politiko o biotski raznovrstnosti in ekosistemskih storitvah (IPBES) 600 znanstvenikov pripravljalo oz. razodelo svoje ugotovitve. Diagnoza naj bi bila grozljiva.

“Če bomo nadaljevali tako, kot delamo, se bo šesto množično izumrtje – prvo, ki bi ga povzročilo človeštvo, nadaljevalo,” je za AFP povedal predsednik IPBES Robert Watson. “Ampak dobra novica je, da ni prepozno, da bi upočasnili stopnjo izgube,” je dodal. Znanstveniki pravijo, da sta človekova neizprosna poraba in brezobzirno uničevanje narave sprožila prvo množično izumrtje. Zanimivo je, da bo prva velika raziskava o biotski raznovrstnosti objavljena v istem tednu, ko je v Keniji umrl zadnji samec severnega belega nosoroga – to je ostro opozorilo na posledice.

“Konferenca IPBES bo povedala, da se razmere še naprej slabšajo, razložili bodo še, da so nekateri ekosistemi na robu propada,” je dejal generalni direktor organizacije WWF Marco Lambertini. Poudarili bodo še pomembnost varovanja narave za našo lastno blaginjo.

Uničevanju narave ni videti konca (foto:epa)

Prostovoljni strokovnjaki so pripravili odlična poročila, ki vsebujejo podatke iz približno 10.000 znanstvenih publikacij, in o njihovih vsebinah razpravljajo s predstavniki 129 držav članic IPBES.

Dokumenti bodo ponudili smernice za upočasnitev uničenja narave
Zbirna poročila so zgoščene različice petih monumentalnih ocen, od katerih ima vsaka približno 600-900 strani in bodo objavljene šele po konferenci. Prvi štirje povzetki bodo predstavili vsako od štirih svetovnih regij. Peto poročilo pa je osredotočeno na svetovno stanje tal, ki se hitro degradirajo z onesnaženjem, uničevanjem gozdov, rudarstvom in ne-trajnostnimi načini kmetovanja, ki zmanjšujejo njena hranila. Skupaj pet ocen pokriva celotno Zemljo, razen Antarktike. Postopek je stal okoli štiri milijone evrov. “Dokumenti ne bodo predpisujoči, ampak bodo politikom ponudili smernice, ki bi jih vlade lahko sprejele, da upočasnimo izgubo biotske raznovrstnosti, morda jo lahko celo zaustavimo. Smrt zadnjega severnega belega nosoroga bi morala pomagati dvigniti ozaveščenost o resnosti situacije,” je še dodal Lambertini.

A. G.

 • Sadako

  Sveti Miklavž Tesla je bil svetnik, ki mu je Bog dal darilo s katerim bi nadomestili Satanovo darilo nafto.
  Toda krvava naftna mafija je skrila to darilo in zato bodo Evropo preplavili mohamedanci, ki bodo zradirali Vatikan. Narava bo pa rekla ne in tako bomo ostali najprej brez pomladi in jeseni, potem bodo pa poleti hude suše, puščave se bodo širile, vulkani bodo bruhali, pojavljale se bodo vedno hujše poplave in viharji bodo vedno močnejši.
  Na koncu bo muslimansko Evropo pokrila voda. Ostala bo samo Rusija, ker Putin je branil Sirske kristjane, lažni satanov papež pa podpira muslimane in spolne iztirjence.

  • lado

   GOLAZEN ČLOVEŠKA!!!!!!!!!!MONEy MONEY!!!!!!!!!!!!VSE UNIČIT PREKLETI…..

  • Cucurbita Pepo

   Tudi Putin podpira muslimane. Vsaj v Čečeniji

 • Morala

  Človeštvo bo samo sebe pripeljalo do izumrtja!

 • Anton

  Za to so krivi angleži in francozi zaradi njihovih kolonijalnih okupacij.
  Kako bi pa komuniste izumrli?

 • freedomfighter

  Milan je kriv za izumiranje zivali

 • Burek Burecki

  Ajde jansisti zacnite kako so komunisti, pedri in kucanova klapa krivi….

 • hle

  Ti problemi ki so ogromni so se zaradi podnebnih teroristov večinoma pometli pod preprogo kvazi okoljevarstveniki so žal velik problem ekologije današnji model kapitalizma je dolgoročno trajnostno nevzdržen in posledice le tega se nam že kažejo na vsakem koraku ni treba nekam daleč da bi jih videl že v domačem kraju jih lahko vsak opazi

  • Cucurbita Pepo

   Kdo so podnebni teroristi?

   • hle

    Od Al Gora naprej tisti ki nam globalno segrevanje servirajo kot edini okoljski problem in na ta račun vlečejo težke milijarde ostale probleme ki so resnični pa zamegljujejo

 • Jure kavčičeu

  Vaši ljubi kapitalisti in njihovo nezanimanje za posledice, ki jih vsa ta gonja po dobičku pušča v naravi, so pa prvi na katere lahko s prstom pokažemo ko govorimo o prelovu in iztrebljanju živalskih vrst, deforestaciji in spuščanju svinjarije v morje in reke.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!