fbpx

Nenavaden obisk: Tržaški zaliv obiskala brazdasta kita, ki veljata za drugo največjo žival na svetu!

Foto: Društvo Morigenos

Potem, ko je slovenski ribič opazil, da sta Tržaški zaliv obiskala dva brazdasta kita, ki veljata za drugo največjo žival na svetu, so se raziskovalci iz društva morskih sesalcev Morigenos na podlagi znanih podatkov odločili, da kita izsledijo in preučijo njuno telesno stanje. Vse, ki so te dni na morju pozivajo, naj v primeru da ju opazijo, to sporočijo. 

Morska velikana, ki sta obiskala Tržaški zaliv, predstavljata edinega stalno prisotnega vosatega kita v Sredozemlju, v severnem Jadranu pa ga zabeležimo v povprečju na vsakih nekaj let.

Foto: Društvo Morigenos

V društvu Morigenos poudarjajo, da brazdasti kiti na severni polobli zrastejo do 22,5 metrov in tehtajo do 50 ton, njihovi vrstniki na južni polobli pa celo zrastejo do 26 metrov in tehtajo tudi do 80 ton. “Prehranjujejo se predvsem z majhnimi rakci imenovanimi kril, ter z nekaterimi majhnimi ribami. Brazdasti kit je na Rdečem seznamu opredeljen kot Ranljiva vrsta. Glavne grožnje tej vrsti v Sredozemlju so naleti hitrih ladij, podvodni hrup, kemično onesnaženje in mikroplastika.”

Zadovoljni nad sodelovanjem lokalnih ribičev
“Oba kita smo fotografirali in pridobili zračne posnetke obeh živali,” so izpostavili v društvu in ob tem dodali, da bodo lahko na podlagi fotografij hrbtnih plavuti in drugih delov telesa v sodelovanju s kolegi iz tujine ugotavljali ali sta kita že bila identificirana drugod, zračni posnetki pa bodo omogočili ugotavljanje njunega telesnega stanja. V društvu Morigenos poudarjajo, da so zelo veseli odličnega sodelovanja z lokalnimi ribiči, saj brez njih danes ne bi mogli zbrati zgoraj omenjenih podatkov.

Foto: Društvo Morigenos

Foto: Društvo Morigenos

V društvu pozivajo vse, ki ste te dni na morju, da nam v primeru opažanj kitov, to čim prej sporočite na telefonsko številko 031 77 10 77, saj s tem pomagajo zbirati pomembne informacije o gibanju in zdravstvenemu stanju teh živali. “Obenem prosimo lastnike plovil, da se kitom ne približujejo na manj kot 200 metrov in s tem zmanjšajo morebitni negativni vpliv nanje.”
Nina Žoher