fbpx

Zaslužni papež Benedikt XVI. dopolnil častitljivih 92 let

Benedikt XVI. je papeževal med letoma 2005 in 2013 (foto: epa).

Danes, 16. aprila, praznuje svoj 92. rojstni dan zaslužni papež Benedikt XVI. Ob osebnem prazniku mu je voščil tudi papež Frančišek, ki ga je obiskal v samostanu Mater Ecclesiae. Ob tej priložnosti sta si izmenjala voščila ob veliki noči, poroča Catholic HeraldBenediktov rojstni dan pa ne poteka v zasluženem miru, ampak je pozornost javnosti usmerjena v razpravo o njegovem zapisu o spolnih zlorabah mladoletnih, ki ga je objavil pred dnevi. Vatikanski uredniški direktor Andrea Tornielli je poudaril, da njegovega zapisa ne smemo skrčiti na slogane, in dodal, da Benedikt XVI. in papež Frančišek za reševanje škandalov zlorab predlagata pot pokore.

Benedikt XVI. se v zapisu z naslovom “O krizi vere” sprašuje, kateri so pravilni odgovori na rano spolnih in drugih zlorab. Danes marsikje na Cerkev gledajo samo kot na nekakšen političen aparat in kriza, ki so jo povzročili mnogi primeri duhovniških zlorab, sili k temu, da gledajo na Cerkev kot na projekt, ki se je, po človeško gledano, izjalovil.

Potrebna je nova vizija, da bi navdihnili sedanje in prihodnje generacije
Po besedah vatikanskega uredniškega direktorja Andrea Torniellija gre za odgovor, ki ne zaupa v strukture, v nove izredne predpise ali vedno bolj podrobne in natančne protokole, s katerimi bi zagotovili varnost otrok, čeprav je vse to potrebno in nujno. Za pravilno razumevanje zapisanega je po Torniellijevih besedah treba prebrati tri dokumente: Benediktovo pismo irskim katoličanom iz leta 2010 in dve lanski pismi papeža Frančiška, eno čilskim vernikom in drugo vsem vernikom po svetu. Vsem trem je skupno, da za reševanje škandalov spolnih zlorab med drugim predlagajo pot molitve, pokore in posta. Gre torej za pot, ki jo je začel Benedikt XVI. in jo nadaljuje papež Frančišek, so ob tej priložnosti poročali na Radiu Ognjišče.

“Pri spopadanju s sedanjo krizo so ključni ukrepi za ravnanje s posamičnimi kaznivimi dejanji,” je napisal papež Benedikt, “vendar sami po sebi niso dovolj: potrebna je nova vizija, da bi navdihnili sedanje in prihodnje generacije, da bi cenili darilo naše skupne vere.” V ta namen je papež Benedikt XVI. predlagal spokorno bogoslužje prvih petkov. “Prosim vas, da darujete svoj post, svojo molitev, branje Svetega pisma in dela usmiljenja za to, da bi dosegli milost ozdravljenja in prenove za Cerkev na Irskem. Spodbujam vas, da bi ponovno odkrili zakrament sprave ter bi se pogosteje posluževali prenavljajoče moči njegove milosti.”

Osem let pozneje, 1. junija 2018, je bilo objavljeno drugo papeževo pismo kristjanom v državi, ki jo je prizadel škandal pedofilije. Tokrat ga je napisal Frančišek in ga poslal Čilencem. V njem zapiše: “Dejstvo, da sem na vas apeliral, vas prosil za molitev, ni bilo praktična prošnja in še toliko manj dejanje dobre volje,” ampak prav nasprotno, “želel sem postaviti to temo tja, kamor je potrebno: položaj Božjega ljudstva … prenova cerkvene hierarhije sama v sebi ne ustvarja prenove, h kateri nas spodbuja Sveti duh. Poklicani smo, da bi skupaj pospeševali cerkveno preobrazbo, ki bi vključevala vse.” 

Frančišek v zadnjem pismu vernikom ponovno predlaga pot pokore, ki nima nič skupnega s kakršnimkoli triumfalizmom – kot je poudaril v homiliji na letošnjo cvetno nedeljo – in s podobo Cerkve, ki je močna in protagonistka, ki poskuša prikriti svoje šibkosti in svoj greh. Isto, kot je predlagal njegov predhodnik, je ob tem še zapisal Tornielli, poroča Catholic Herald.

M. V.