fbpx

14. februarja goduje Sveti Valentin

Foto: Whollyroamincatholic

Na današnji dan, 14. februarja, se v Katoliški cerkvi praznuje god sv. Valentina. Na podlagi vpliva angleških in francoskih navad se je dan mednarodno uveljavil kot dan zaročencev, ko si ti med seboj na poseben način izkažejo pozornost z obdarovanjem.

Uradni rimski martirologij 14. februarja beleži samo enega sv. Valentina, čeprav naj bi obstajali kar trije istoimenski mučenci. Prva slika sv. Valentina se je po poročanju Katoliške cerkve pojavila v Nürenberški kroniki (1493). Besedilo ga opisuje kot rimskega duhovnika, ki je pretrpel mučeništvo pod cesarjem Klavdijem II. (268–270 po Kr.), znanim pod vzdevkom Klavdij Gotski. Rimske oblasti so ga priprle, ker je poročal krščanske pare in tudi sicer pomagal kristjanom, ki jih je cesar preganjal. Pomoč kristjanom je v tem času predstavljala kaznivo dejanje. Klavdiju je bil zapornik všeč, dokler ga ta ni poskušal spreobrniti, cesar se je zato odločil, da ga obsodi na smrt. Pretepli so ga s pomočjo kolov in ga kamenjali, ker pa to ni bilo zanj usodno, so ga končno obglavili pri Flaminijskih vratih.

Kaj hitro se je čaščenje sv. Valentina razširilo po evropski celini. Njegov god so praznovali tudi v zaupanju v moč njegove priprošnje. Njegovo ime izhaja iz latinske besede valens, ki pomeni močan in zdrav, zato so ga imeli za priprošnjika zoper telesne slabosti in kužna obolenja. Največkrat svetnikov god obhajamo v predpustnem času, ki je bil od nekdaj namenjen svatovanjem, in iz tega razloga so se mu priporočali novoporočenci. Valentinovo je ob koncu trde zime, zato so se mu priporočali tudi mladostniki in čebelarji, ker se njihove “muhe” zbudijo iz zimskega spanja.

Velja tudi za zavetnika za očesno zdravje
Ena izmed rimskih legend pravi, da je svetnik vrnil vid slepi poganski deklici, ki se je po spregledanju z vso družino dala krstiti. Sv. Valentin zato tudi velja za zavetnika za očesno zdravje in pravo notranje spoznanje. Druga legenda pa govori o tem, da je svetnik ozdravil epileptičnega sina pogana, zato ga upodabljajo z otrokom, ki mu v krču zvit leži pod nogami in na tej osnovi velja tudi za priprošnjika epileptičnih bolnikov.

Sara Kovač