fbpx

DARS v boj z vozniki, ki na avtocesti vozijo v napačno smer, z novimi 3D-iluzijami

DARS je sporočil, da so na priključku Ljubljana Brdo narisali prvo 3D-talno označbo na našem avtocestnem omrežju. Voznik bo na cestišču zagledal iluzijo dvignjene ploščadi, ki ga bo opozorila, da vozi v napačno smer.

Še vedno se vse prepogosto zgodi, da se kljub označbam vozniki znajdejo na napačni strani avtoceste. Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) se je odločila s to težavo spoprijeti na nov, inovativen način. Na priključku Ljubljana Brdo so narisali 3D-talno označbo – voznik bo na cestišču zagledal iluzijo dvignjene ploščadi, ki ga bo opozorila na to, da vozi v napačno smer.

Vzroki za vožnjo po napačni strani hitre oziroma avtoceste so različni: zaradi trenutne nepozornosti, bolezni, lahko tudi zaradi alkohola in droge. Pri Darsu menijo, da bi bilo smiselno preučiti zaostritve zdravniških pregledov po 60. letu starosti – najpogosteje do vožnje po napačni strani prihaja pri starejših voznikih. V zadnjem času je tudi opaziti voznike, ki na primer zgrešijo izvoz ter se enostavno obrnejo in nadaljujejo vožnjo v napačno smer. Takemu nerazumnemu početju se s 3D- iluzijo sicer ne bomo izognili, bo pa gotovo v pomoč starejšim in tistim, ki prometno signalizacijo morda spregledajo zaradi slabovidnosti.

Sara Bertoncelj