Debelost postala pogostejši vzrok za raka črevesja, ledvic, jeter in jajčnikov kot pa kajenje

Datum:

Debelost zdaj predstavlja večji vzrok za mnoge vrste raka kot pa kajenje, razkrivajo znanstveniki. Vsako leto prekomerna teža namreč povzroči več tisoč primerov raka črevesja, ledvic, jeter in jajčnikov kot pa kajenje.

Kajenje ostaja vodilni vzrok za raka, ki ga je mogoče preprečiti, vendar se število kadilcev zmanjšuje, medtem ko se število primerov debelosti povečuje. Podatke je objavila dobrodelna organizacija za raziskave raka in ozaveščanje Cancer Research UK v okviru najnovejše kampanje, s katero dvigujejo zavest o nevarnosti debelosti.

Dobrodelna organizacija je razkrila, da je v Veliki Britaniji vsako leto pri raku črevesja približno 1.900 več primerov, pri katerih je vzrok debelost, kot je primerov, pri katerih je vzrok kajenje. Prav tako nevarnost prekomerne teže povzroči 1.400 primerov več raka ledvic, 460 primerov več raka jajčnikov in 180 primerov več raka na jetrih.

Foto: Twitter

Čeprav je kajenje bolj škodljivo, pa številke v povezavi s prekomerno debelostjo kažejo, da je trend zaskrbljujoč. Obstaja namreč približno 13,4 milijona debelih ljudi, ki ne kadijo, v primerjavi s 6,3 milijona kadilcev, ki imajo zdravo težo. Gre za težavo, ki ne kaže znakov upočasnitve, saj je zdaj eden od desetih otrok debel že pri petih letih, petina pa je predebelih do 11. leta starosti.

Potrebno posredovanje vlade
Izvršna direktorica Michelle Mitchell je dejala, da medtem, ko se stopnja kajenja zmanjšuje, stopnje debelosti pa naraščajo, lahko jasno vidimo vpliv na nacionalno zdravstveno krizo. “Naši otroci so lahko generacija brez tobačnega dima, vendar smo dosegli uničujoč rekord v zvezi z debelostjo v otroštvu in zdaj potrebujemo nujno posredovanje vlade, da se konča epidemija. Še vedno imajo priložnost rešiti življenja,” je povedala. Znanstveniki so po poročanju britanskega Daily Maila doslej ugotovili, da debelost povzroča 13 vrst raka, vendar mehanizmi še niso popolnoma jasni.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let ruske ječe!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...