Debelost postala pogostejši vzrok za raka črevesja, ledvic, jeter in jajčnikov kot pa kajenje

Foto: Twitter

Debelost zdaj predstavlja večji vzrok za mnoge vrste raka kot pa kajenje, razkrivajo znanstveniki. Vsako leto prekomerna teža namreč povzroči več tisoč primerov raka črevesja, ledvic, jeter in jajčnikov kot pa kajenje.

Kajenje ostaja vodilni vzrok za raka, ki ga je mogoče preprečiti, vendar se število kadilcev zmanjšuje, medtem ko se število primerov debelosti povečuje. Podatke je objavila dobrodelna organizacija za raziskave raka in ozaveščanje Cancer Research UK v okviru najnovejše kampanje, s katero dvigujejo zavest o nevarnosti debelosti.

Dobrodelna organizacija je razkrila, da je v Veliki Britaniji vsako leto pri raku črevesja približno 1.900 več primerov, pri katerih je vzrok debelost, kot je primerov, pri katerih je vzrok kajenje. Prav tako nevarnost prekomerne teže povzroči 1.400 primerov več raka ledvic, 460 primerov več raka jajčnikov in 180 primerov več raka na jetrih.

Foto: Twitter

Čeprav je kajenje bolj škodljivo, pa številke v povezavi s prekomerno debelostjo kažejo, da je trend zaskrbljujoč. Obstaja namreč približno 13,4 milijona debelih ljudi, ki ne kadijo, v primerjavi s 6,3 milijona kadilcev, ki imajo zdravo težo. Gre za težavo, ki ne kaže znakov upočasnitve, saj je zdaj eden od desetih otrok debel že pri petih letih, petina pa je predebelih do 11. leta starosti.

Potrebno posredovanje vlade
Izvršna direktorica Michelle Mitchell je dejala, da medtem, ko se stopnja kajenja zmanjšuje, stopnje debelosti pa naraščajo, lahko jasno vidimo vpliv na nacionalno zdravstveno krizo. “Naši otroci so lahko generacija brez tobačnega dima, vendar smo dosegli uničujoč rekord v zvezi z debelostjo v otroštvu in zdaj potrebujemo nujno posredovanje vlade, da se konča epidemija. Še vedno imajo priložnost rešiti življenja,” je povedala. Znanstveniki so po poročanju britanskega Daily Maila doslej ugotovili, da debelost povzroča 13 vrst raka, vendar mehanizmi še niso popolnoma jasni.

Hana Murn

 • freedomfighter

  Obdavciti vsako kilo odvecne mascobe ali pa dvigniti premije za debeluhe…recimo 5procentov za kilo prevec…ucinek bo takojsen saj debeluhi ne bodo imeli ne denarja za hrano ne za zdravljenje…v desetih letih nebi bilo vec debelih ker bi shujsali ali pa pomrli…neposteno je da en ki nic ne naredi za svoje zdravje placa isto zavarovalnino kot nekdo ki da nekaj na zdravo zivljenje…debeluhe se desetletja vzdrzuje pri zivljenju in to ni poceni…kot da je drzava kriva ce se nekdo razvali…do takih ljudi nebi smelo biti nobene tolerance…se geji niso tako ogabni kot zavaljenci predvsem pa niso tak strosek

 • plamen100

  uvesti nazaj sluzenje vojske da bodo iz fantov nastali moski ne pa pozensceni moski ki povrhu vsega niso niti sigurni a so zares moski sploh ce pogledamo te umetnike iz filo faksa ki ze kar letno menjajo spol lulajo pa v skupnih wc-jih…popolni razkroj slovenske druzbe!

 • Van Der Waals

  hofer lidel in poceni xyz nekakovostna hrana (čips, sladoled, pripravljena hrana za pogret)!!!

  • GverilaStyle

   sama plastika po okusu…..sam pa je lepo zapakirano

 • pajot

  Največji povzročitelj raka je zakisanost telesa.

 • GverilaStyle

  debel je tisti, ki hoče biti debel…….

 • Marko Snoj

  Kar žrite.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!