Indijski deček je imel hude bolečine v grlu – Zobozdravniki so mu odprli usta in bili šokirani – Našli so 526 zob!

Foto: Twitter

Ko so starši sedemletnega Ravindranatha, ki je tožil zaradi bolečine ob nenavadni oteklini čeljusti, sina odpeljali v bolnišnico, nikakor niso niti slutili, kaj bi lahko bil vzrok za bolečino. Na stomatološki fakulteti Saveeth v Chennaiju v Indiji so ugotovili, da bolečine ne povzroča rak ustne votline, ampak 526 zob, ki mu rastejo v ustni votlini.

Po poročanju Independenta so zdravniki v čeljusti dečka odkrili trdo strukturo, ki je tehtala skoraj pol kilograma. Ti so uspešno odstranili čudni organski objekt, ki je pri fantu povzročal tolikšno mero nelagodja. Ob pregledu so ugotovili, da je šlo za paleto zob v velikosti od 1 milimetra do 15 milimetrov.

Ob tem je potrebno poudariti, da ni šlo le za nekakšne drobce, saj so zobje imeli zobno krono prekrito s steklino, manjkala ni niti koreninska struktura. Medtem, ko patologi v bolnišnici najdbo v dečkovi ustni votlini označujejo kot bisere v ostrige, so si starši ob odkritju nedvomno odahnili, da je bila prvotna diagnoza napačna. Profesor na dentalnem kolidžu Saveetha P. Senthilnathan je povedal, da ko so po splošni anasteziji odprli čeljust, so naleteli na tvorbo, ki je tehtala okrog 200 gramov. Tvorbo so previdno odstranili in kasneje ugotovili, da je ta vsebovala 526 zob v majhni, srednji in večji velikosti.

Foto: Twitter

Težave imel že v preteklosti
Po besedah zdravnika Sethilnathana je njegova ekipa vrtala v čeljust z vrha. Ker nisi zlomili kosti ob strani, ne bo potrebna rekonstrukcijska operacija. Tvorba je bila odstranjena. Zdravnik izpostavlja, da si je tvorbo mogoče predstavljati kot nekakšen balon, znotraj katerega so manjši delci. Portal Allthatsinteresting poroča, da ni šlo za prvo hospitalizacijo dečka na račun otekline čeljusti. Na podobno stanje so starši dečka naleteli leta 2015, ko je bil ta star komaj tri leta. Ker ga je bilo tedaj tako močno strah, ta ni želel sodelovati z zdravniki in starši so ga bili zato primorani odnesti domov, brez da bi prej določili diagnozo.

Foto: Twitter

Obstaja upanje, da bo nedavni poseg v ustih dečka, za zmeraj končal njegove težave z zobmi. Ne gre pa za osamljeni primer, saj se je podobno težavo leta 2014 soočil deček, pri katerem so zdravniki ugotovili, da ima ta v ustni votlini 232 zob, ki so jih nato s posegom odstranjevali sedem ur.

Kakorkoli deček se je s pomočjo zdravnikov rešil nedloge, ki mu je povzročala hudo bolečino. Poseg je bil brezplačen, zdravniki pa še vseeno niso povsem prepričani, kakšen je vzrok za takšno redko stanje. Predvidevajo, da je krivda na genetiki. Ob tem pa zobozdravniki opozarjajo, da je nujno vzdrževanje zobne higiene, ki je še posebej problematična na podeželju.

Hana Murn

 • Franc Šink

  Kaj ima ustna higiena opravka z vsemi temi “zobmi” Lahko bi ga samo plašili : če ne boš umival zob, potem…!

 • neuralink

  Le zakaj bi kdo bežal pred zobozdravniki, če so mu hoteli pa samo pomagat, dokler tam ne začneš mutirat, te itak nihče ne jemlje resno zgleda.
  Saj to verjetno še ni konec indijdkih medicinskih čudežev, po vsem tem radioaktivnem devanju, mu bo mogoče zraslo še več zob.
  Namesto odškodnin za namerno povzročeno malomarno zdravljenje, pa bo dobil kakšen denar, ki bo šel za raziskave fenomena, če bi lahko namerno povzročili mutacije na mestu, kjer so mu indijski šalabajzerji spipali in uničili prave zobe, ne bi rabili več implantov in protez. Je pa res tudi, da evgenično zaraščeni zobje zgleda niso tako močni kot pravi, mogoče mu bo mutirala še rit, ko bo sral lastno zobovino.

 • Unikatna

  Iz tam prihaja več takšnih zgodb – od velikanskih tumorjev, do nenavadnih teles, tokrat ti zobje itd. ..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!