DEMOS je zmagal na volitvah in popeljal Slovenijo v samostojnost

Demos. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Danes mineva 29 let od prvih demokratičnih večstrankarskih volitev, izvedenih v Sloveniji, na katerih je zmagala koalicija DEMOS pod vodstvom dr. Jožeta Pučnika.

Volitve v takratno 240-člansko tridomno skupščino so potekale v več delih: 8. aprila 1990 so volivci izbirali 80 delegatov družbenopolitičnega zbora in 80 delegatov zbora občin, 12. aprila pa še 80 delegatov zbora združenega dela. Volilna udeležba je bila visoka, saj se je volitev v upanju na boljšo prihodnost udeležilo kar 83,5 odstotka volilnih upravičencev. V boju za parlamentarno demokracijo in suvereno Slovenijo je s 54,8 odstotka glasov zmagala koalicija, ki je nastala iz slovenskega pomladnega gibanja demokratičnih strank, DEMOS.

Dr. Jože Pučnik, ki je vodil DEMOS, ga je še pred prvimi volitvami spremenil v močan instrument novo nastajajoče politične javnosti in ponudil možnost demokratične izbire. DEMOS je kot koalicija strank kandidiral na parlamentarnih volitvah v takrat še organ, ki je sodil še v stare čase. Dejstvo je, da pod staro oblastjo ni bilo mogoče vpeljati čistega demokratičnega sistema. V začetku leta 1990 smo še vedno namesto strank imeli zveze, namesto vlade izvršni svet, namesto poslancev delegate in namesto parlamenta tridomno skupščino. Prav tako pomladnim strankam ni bil naklonjen medijski prostor, ki je v veliki večini podpiral stranke, nastale iz totalitarnega komunističnega ogrodja iz starega sistema. Mediji so, tako kot danes, močno vplivali na izid volitev in pripomogli k boljšemu rezultatu preoblečenih strank starega sistema. Omeniti je potrebno, da je zaradi stare sestave volilnih organov in nekaj zmede ob velikem številu strank prišlo do poplave neveljavnih volilnih lističev. Pa vendarle bi lahko dejali, da so bile te volitve v primerjavi s predhodnimi, enostrankarskimi, demokratične volitve. Največ glasov znotraj demokratične koalicije je dobila SKD, s čimer so si pridobili pravico Peterletovega mandatarstva.

slika

Predvolilni program DEMOS-a je slonel na dveh ključnih točkah: demokratizacija in osamosvojitev. Ti dve zgodovinsko pomembni nalogi je zmagovalka prvih demokratičnih volitev uspešno opravila. V novembru 1990 je v Poljčah padla odločitev, da bo slovenski narod o svoji prihodnosti odločal na referendumu. Na plebiscitu 23. decembra 1990 je 88,2 odstotka volilnih upravičencev glasovalo za osamosvojitev Slovenije. Slovenska skupščina je nato 25. junija 1991 sprejela deklaracijo o neodvisnosti Republike Slovenije in nekaj s tem povezanih zakonov. Jugoslovanska vlada je skušala preprečiti osamosvojitev z akcijo Jugoslovanske ljudske armade, ki je v noči razglasitve neodvisnosti Republike Slovenije, s 26. na 27. junij 1991, začela zasedati mednarodne mejne prehode in s tem poskušala zadržati Slovenijo v Jugoslaviji. Desetdnevna vojna se je končala 7. julija 1991 s podpisom sporazuma – Brionske deklaracije – med slovensko in jugoslovansko delegacijo. Koalicija DEMOS je izvedla prelomno dejanje in uresničila večstoletne želje slovenskega naroda po lastni državi.

Danes je povsem jasno, da brez DEMOS-a Slovenija ne bi postala samostojna država, raven demokracije brez njega bi bila podobna takratni srbski ali beloruski, kjer ni prišlo do sprememb. A bitka pri uvajanju demokracije še vedno traja. Po razpadu koalicije DEMOS leta 1992 so oblast prevzele stranke, ki so nastale iz nekdanje komunistične partije. Pogosto je slišati, da je razvoj demokratičnih procesov omogočila z oblasti sestopajoča partija, kar je globoko potvarjanje dejanskih zgodovinskih dogodkov in prisvajanje tujih zaslug. Dr. Jože Pučnik je že pred prvimi demokratičnimi volitvami dejal, da naj si komunisti ne jemljejo zaslug za demokratizacijo in da volitve niso darilo tedanje oblasti ljudstvu. Ta stavek si je potrebno dobro zapomniti, sploh danes, ko se želi slovenske osamosvojitelje oblatiti in jim zmanjšati vlogo pri prelomnih dogodkih ob koncu 80. in 90. let prejšnjega stoletja. Nasledstvo totalitarne strukture v postavi vladne koalicije se še v letu 2019 vede, kakor da je izključna in edina oblast na slovenskih tleh.

Kot je dejal predsednik SDS Janez Janša: “Osamosvojili smo se, osvoboditi pa se bo še treba.” Kajti kljub 28-letni samostojnosti nam manjka demokratične tradicije, demokratične kulture in nasploh politične strpnosti. Zato je pomembno, da nadaljujemo boj DEMOS-a, saj so totalitarni vzorci še vedno prisotni v vseh sferah družbenega delovanja, demokracija pa usiha.

C. Š.

 • Anton

  BRAVOOO DEMOS, S TEBOJ S SRCEM IN DUŠO OD ZAČETKA PA DO KONCA!

 • RATATA

  V prispevku je mdr. zapisano, da je vojska sfrj t.j. jna……
  “… v noči razglasitve neodvisnosti Republike Slovenije, 26. na 27. junij 1991 … začela zasedati mednarodne mejne prehode in s tem zadržati Slovenijo v Jugoslaviji. ” ….
  Kako pa se je potem lahko zgodilo to, da je v memorandumu k sporazumu o arbitraži zapisan datum in eklatantna laž, da sta se Slovenija in hrvatska osamosvojili hkrati na dan 25. junij 1991?? Halllo!!???

  napej: ….” Desetdnevna vojna se je končala 7. julija 1991, s podpisom sporazuma – Brionske deklaracije med slovensko in jugoslovansko delegacijo.”…. ja in ker je bil uveden tri (3) mesečni moratorij na vse aktivnosti osamosvajanja, je RH lahko razglasila “raskidanje svih veza sa sfrj” šele 08.oktobra 1991!!!

  in še nekaj je potrebno poudariti v zgornjem sestavku: na Brionih je bila le slovenska in jugoslovanska delegacija – hrvatske ni bilo tam, le delegacija 26.06.1991 osamosvojene Republike Slovenije in delegacija preostanka sfrj(!!) katere predsednik predsedtstva je bil hrvat Stjepan Mesić, predsednik vlade je bil hrvat Ante Marković, šef zvezne UDBe pa je bil hrvat Mustać!!!

  Bila je prevara!!!!

 • Dada

  Demos je zgodovina. Nič od Demosa ni ostalo…škoda. Ostal je le Janša. O njegovih moralnih kvalitetah prihajajo na dan nove info. Tako sedaj odvetnica Ušajeva razlaga, da Janša laže, da jo je med drugim, ravno on pošiljal, da organizira protest pred parlamentom, na dan sprejetja “Marakeške” deklaracije DA BO IZGLEDAL PROSTEST UĆINKOVIT, ker bo organiziran “od spodaj”, torej ljudje bodo protestirali….. Tudi je vse stavil na Šarca proti Pahorju v tekmi za predsednika, da bo potem Janša zmagal v tekmi za premierja, pa se je odvetnica smejala , ” Kako se lahko Janša spusti tako nizko”. Bi odgovorila odvetnici, da mi to vemo od že prej, to ni nić novega. Ja, samo prepir med skrajnimi na desnici.

  • Anton

   predragi božji otroci, nikar ne verjemite temu bebavemu komentatorju Dadu, gre za klasičen primer levičarja, ki zavaja, provocira balabla

   sarkazem press

   • joško

    Aja Tona vse kar vam sds in j ij ne paše je provokacija?

 • Kučko pod pručko

  Nova24, sedaj vas pa moram pohvaliti

  Lepo od vas, Nova24, da ste objavili za Slovenijo tako pomemben dogodek, kot je bila zgodovinska zmaga Demosa na prvih demokratičnih volitvah v naši državi. Takrat smo imeli sanje, da bomo zgradili moderno in demokratično državo, ki bo z leti dohitela tiste, ki niso bile pod komunistično tiranijo. Žal pa so komunisti, ki so imeli še vedno v rokah vse vzvode oblasti, igrali podtalno vlogo in v vrste Demosa vrinili svoje krte, ki so pričeli s svojim ničvrednim in vsega obsojanja vrednim uničevanjem naše domovine.

  Rezultat njihovega početja, ki se ni zgodilo po naključju, temveč po skrbno načrtovanem prevzemu oblasti, je murgelska udbo-mafija potisnila Slovenijo še bolj nazaj, kot je bila leta 1990. Trdno sem prepričan, da bi bila Slovenija danes povsem drugačna, bolj uspešna in da bi veliko bolje živeli, če ne bi murgelska medijska mašinerija pomagala veleizdajalcu Kučanu, da je na volitvah za predsednika RS premagal očeta Slovenije, spoštovanega dr. Jožeta Pučnika!!!

 • Kučko pod pručko

  Uredništvu Nove24

  Vaš portal je z leti postal resnično dober, lahko pa bi ga opremili še s kakšnim dodatnimi informacijami, ki bi bile koristne za marsikoga. Kot vaš dolgoletni in zvesti komentator sem vam pri tem pripravljen pomagati.

  Če vas to zanima, mi pišite na elektronski naslov, ki ga imate v svoji bazi, jaz pa vam bom sporočil, za kaj gre!!!

 • Novakec1

  …. popeljal v PROPAD.

 • francelj3

  DEMOS je zmagal na volitvah in popeljal Slovenijo v samostojnost … in žal tudi nazaj v restavracijo komunizma, ker ni izpeljal lustracije..

 • Boris Valenčič Monarh

  DEMOS – IZDAJALCI, kateri so le popolnoma uničili in pokradli Slovenijo. Sedaj so le HLAPCI brutalnega VELIKO SRBSKEGA – KOMUNISTIČNEGA APARTHAIDA! Berite: http://www.monarh.sihttp://www.predsednica.sihttp://www.zml.si

 • DEATH TO COMMUNISM

  …in zajebali naslednjih 5 generacij Slovencev, ker niso izvedli lustracije vseh komunajzarskih funkcionarjev in udbovskih špicljev!!!