Deskar v bitki z morskim psom izgubil nogo, a je dobil njegov zob

Foto: epa

Pred petimi leti je deskarja napadel morski pes, v bitki je Chris Blowes izgubil nogo, morski pes pa zob. Zob morskega psa se je zapičil v njegovo desko za surfanje, a zoba Blowes ni smel obdržati, saj se ne sme posedovati ali trgovati z deli živali, ki spadajo pod zaščitene vrste. Po petih letih postopkov pa je Blowes le dobil njegov zob. “Morski pes ne dobi zoba nazaj in jaz ne dobim noge nazaj,” je dejal.

Avstralski deskar, ki je preživel velik napad belega morskega psa, je pred kratkim dobil pravico, da zob morskega psa obdrži, ki mu je ostal kot spomin na deski. Leta 2015 je Chrisa Blowesa v južni Avstraliji napadel veliki beli morski pes, poroča Newsweek. Po napadu je bil 10 dni v komi in Blowes je na koncu izgubil nogo. Kot je dejal v intervjuju se je morski pes “malo poigral z njim”, preden mu je končno odgriznil nogo. Dva prijatelja sta ga potegnila na obalo in je bil prepeljan v bolnišnico v mestu Adelaide.

V nadaljevanju je pojasnil, da so ga morali po napadu oživljati, saj se mu je srce zaustavilo. Ko so njegovo desko našli, je policija v deski našla zob morskega psa. “Opazite lahko škodo na koncu zoba, ko se je zapičil v mojo desko – zagotovo gre za zob spodnje čeljusti – njegova zgornja čeljust pa se je zarinila v levi bok, spodnja čeljust pa v spodnjo stran moje plošče,” je še dejal Blowes.

Slika je simbolična (Foto: Pixabay)

Avstralski zakon o upravljanju ribištva prepoveduje posedovanje, prodajo ali nakup katerega koli dela zaščitene vrste. Ker so veliki belci na seznamu zaščitenih vrst, Blowes ni mogel zakonito obdržati zob morskega psa. In zdaj, več kot pet let kasneje, ima zob morskega psa, ki ga je napadel.

Izgubil je nogo, dobil je zob
Danes se mu zdi prav zanimivo razmišljati o tem, da je zaradi morskega psa ostal brez noge. Za zob je že večkrat zaprosil, a mu ga niso dali. Morskega psa nikoli ne bi ubil za zob, vendar mi je slednji vzel nogo zato je pojasnil, da ne vidi razloga, zakaj ga ne bi smel obdržati. “Morski pes ne dobi zoba nazaj in jaz ne dobim noge nazaj,” je dejal.

Sara Rančigaj