fbpx

Diskriminacija kristjanov: Ker želi biti izvzeta pri uporabi transspolnih zaimkih in izvajanju transspolnih postopkov, so jo odpustili

Valerie Kloosterman (Foto: FB First Liberty)

Kristjanka v Michiganu, ki je kar 17 let delala kot pomočnica zdravnika v centru medicine Michigan Health, je prejšnji teden vložila tožbo proti svojemu nekdanjemu delodajalcu, potem ko so jo odpustili zaradi njenega prepričanja, ko gre za dojemanje spola.

“Srce imam zlomljeno,” je Valerie Kloosterman skušeno povedala za Fox News. “17 let sem preživela z bolniki in družinami, sodelavci, s katerimi sem včasih preživela več časa kot s svojo družino. In to so mi sedaj vzeli. Vzeli so mi odnose, na katerih sem gradila, in ljudi, ki so mi zaupali pri njihovi oskrbi.”

Kloostermanova je bila leta 2021 odpuščena, potem ko je iz verskih razlogov želela biti izvzeta pri obravnavi zahtev po uporabi transspolnih zaimkov in napotitvi pacientov na transspolne kirurške posege ter jemanju zdravil. Čeprav se je od nje teoretično pričakovalo, da bo to izpolnila, ni nikoli  naletela na takšno situacijo pri pacientu, kjer bi se to od nje tudi zahtevalo.

Odvetniki, ki zastopajo Kloostermanovo, so prejšnji mesec na njenega nekdanjega delodajalca naslovili zahtevo po njeni ponovni zaposlitvi, vendar so bili 11. oktobra primorani vložiti tožbo, saj odziva na zahtevo ni bilo. Ob tem podarjajo, da je Kloostermanova neupravičeno postala tarča, ker si je drznila sklicevati na versko izjemo.

Zanjo spol nikakor ni fluiden
“Šlo je obvezno usposabljanje, ki so ga morali opraviti vsi zaposleni s kopico vprašanj,” je pojasnila Kloostermanova glede začetnega incidenta, ki je privedel do njene odpovedi. Dve vprašanji sta bili zelo specifični, iz njiju je bilo namreč mogoče razbrati, kako naj bi bil spol fluiden. Pri odgovoru na vprašanje je morala označiti polje z da ali ne. Niso pa ponudili možnosti, da bi lahko izrazila svoje pomisleke. “Brez odgovora na vprašanje pa sploh nisem mogla dokončati obveznega testa. Odločila sem se, da na pomisleke opozorim,” je dejala.

Pojasnila je, da je kristjanka in da kot krščanska pomočnica zdravnika ne more odgovarjati na vprašanja brez slabe vesti pred Bogom, pri čemer se tudi zaveda, kakšna škoda je lahko povzročena pacientom. “To ni pošteno,” je bila jasna. Kot pravi, je pogovor kaj hitro postal sovražen. “Imenovali so me za zlobno. Označili so me za lažnivko. Vse to, čeprav sem zelo sočutno izrazila svoje stališče z medicinskega vidika, iz svoje zdravniške presoje in po svoji vesti,” je bila kritična.

Foto: Pixabay

Kloostermanova je dejala, da je bila naravnost osupla nad odzivom organizacije, ki se javno ponaša z inkluzivnostjo, in dodala, da je njeno srečanje hitro postalo “zelo osebno” in da očitno niso bili zainteresirani za nikakršen dialog z njo. “Tudi po sestanku sem prosila: “Pogovorimo se o tem, nadaljujmo to razpravo,” je dejal Kloostermanova. Obljubljeno ji je bilo, da se bodo sestali, a je vse ostalo le pri obljubi.

Ko so jo na koncu odpustili, se je v solzah poslovila od sodelavcev, ki jih pozna že vrsto let in katerih otroci so odraščali skupaj z njenimi. Čeprav ji je veliko njenih sodelavcev zasebno izrazilo podporo, je morala oditi. Fox News Digital je v zvezi z zadevo zahteval komentar nekdanjega delodajalca. Tamkajšnji tiskovni predstavnik je dejal, da so zavezani k zagotavljanju ustreznega zdravljenja vsem pacientom in da obenem spoštujejo verska prepričanja svojih zaposlenih. “Prepričani smo, da so bili zahtevki Kloostermanove neutemeljeni.”

Kloostermanova je dejala, da jo je še posebej prizadelo, ker so jo odpustili zaradi neke hipotetične situacije, ko je zgolj izrazila svoje sočutje in verski pogled. Pri tem so ji še očitali, kako naj bi s tem ogrozila izvajanje Hipokratove prisege v praksi. Ob tem je še poudarila, da čeprav se je njena krščanska vera znašla na preizkušnji, ostaja močna. “Preprosto molim, da bi bile besede, ki prihajajo iz mojih ust, in razmišljanje mojega srca, všeč Bogu, da bi bil Bog s tem poveličan in da bi bila njegova resnica slišana,” je dejala. “Nihče ne sme ogroziti svoje vere zaradi dela, ki ga opravlja,” je prepričana.

Sara Kovač