Disney se zaradi neuspelih “woke” filmov sooča skoraj z milijardo izgube

Foto: epa

Družbi Walt Disney se po seriji neuspehov v kinematografijah obeta skoraj 900 milijonov dolarjev izgube. Očitno je liberalna agenda, ki jo vsiljujejo v filme, odvrnila gledalce. Glede na analizo podjetja Valliant Renegade, ki se ukvarja s poslovno in finančno platjo Hollywooda, zadnjih osem filmov, ki jih je naredil Disney, ni bilo tako uspešnih, kot so pričakovali.

Tako film Varuhi galaksije kot najnovejši eksperiment z različico Male morske deklice, ki je temnopolta nista izpolnila pričakovanj, medtem ko sta druga nedavna filma, Čudežni svet in Kozmoblisk, popolna polomija.

V Disneyevih filmih so namreč stari liki deležni postopnih preobrazb, mnogi pa menijo, da je šlo s prebujensko ideologijo predaleč. ‘Eden od vidikov za upad je tudi, da se je Disney odločil obdržati ekskluzivne pravice do svoje vsebine po predvajanju v kinematografih. Vsebin ne licencira več tretjim platformam, kot sta Netflix in Amazon.

Film Mala morska deklica se je kljub počasnemu začetku približal mejniku 500 milijonov dolarjev po vsem svetu, produciran je bil s proračunom v višini 250 milijonov dolarjev. Film je bil kontroverzen že od samega začetka, saj so za glavno junakinjo Ariel izbrali 23-letno temnopolto igralko Halle Bailey. To je povzročilo val pripomb, češ da njena vloga ne ustreza liku iz izvirnega animiranega filma iz leta 1989.

V primerjavi s filmom Neverjetni 2 iz leta 2018 je imel podoben produkcijski proračun, a je dosegel dobiček v višini 1,2 milijarde dolarjev. Filma Kozmoblisk pa niso predvajali v 14 državah Bližnjega vzhoda in Azije zaradi prikaza istospolnega razmerja. Kar je vplivalo na globalno uspešnost.

V zadnjih letih je Disney vse bolj “woke”. Sedanji izvršni direktor Bob Iger je Disney popeljal po progresivni poti kot mnoge druge ameriške korporacije. Leta 2021 je ob premierah filmov prenehal z “dame in gospodje in to nadomestil s “sanjači vseh starosti”. Minnie miški je pikčasto obleko nadomestil s hlačami, saj meni, da je preveč izključujoče za moške.

Sara Kovač