fbpx

DNK-preiskava razkrila, da naj bi bil najstarejši “Britanec” temnopolt

Najnovejša rekonstrukcija Čederjanca (vir twitter)

Rezultati opravljene DNK-analize na ostankih Čedarjanca (Cheddar Man), starih okoli deset tisoč let, so pokazali, da naj bi bil ta posameznik s 76-odstotno verjetnostjo temnopolt. Poleg tega naj bi imel še črne lase in modre oči. Po trditvah znanstvenikov naj bi bil Čedarjanec skupni prednik približno deset odstotkov vseh belih Britancev.

Okostje, ki so ga  leta 1903 izkopali v soteski Cheddar, je dolgo burilo domišljijo strokovnjakov, zadnja obrazna rekonstrukcija, ki so jo naredili v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je prikazovala Čedarjanca s svetlo poltjo. To se je tudi ujemalo z analizo DNK, ki so jo izvedli leta 1997, ki je pokazala, da je Čedarjanec pripadal haploskupini U5, ki je značilna za del prebivalstva severne in zahodne Evrope. V kameni dobi so to bili kromanjonci.

Za novo DNK-analizo, ki jo je opravil Muzej naravne zgodovine v Londonu v sodelovanju s Channelom 4 za novi dokumentarec “The First Brit: Secrets of the 10,000 Year Old Man”, pa se zdi, da bi lahko nakazovala neko drugačno sliko, saj naj bi, kakor poroča Daily Mail, po ugotovitvah znanstvenikov rezultati kazali 76-odstotno verjetnost, da je bil Čedarjanec temnejše polti od prvotnih pričakovanj. Čedarjanec naj bi pripadal skupini kromanjoncev, ki so naselili Britanijo po zadnji ledeni dobi. Čedarjanec je skupni prednik približno deset odstotkov vseh belih Britancev.

Zgodovinsko dejstvo ali samo še eno potvarjanje resnice za levičarsko propagando?
A zdi se, da sta si umetnika, zadolžena za rekonstrukcijo obraza, vzela kar nekaj pesniške svobode pri upodobitvi Čedarjanca. Eden od umetnikov Alfons Kennis je tako povedal: “Ljudje se definirajo po tem, iz katere države prihajajo, in predpostavljajo, da so njihovi predniki bili videti kot oni. In potem nove raziskave pokažejo, da smo včasih bili popolnoma drugačni, z drugačno gensko sestavo.”  Ob tem je izpostavil, kako bi nova podoba Čedarjanca lahko imigrantom dala občutek večje vpletenosti v celotno zgodbo in vsem ostalim pomagala, da se otresejo predsodkov o zunanjem videzu. “Vsi smo imigranti,” je zaključil v svoji izjavi.

To ni prvi poskus prilagajanj zgodovinskih dejstev z namenom širjenja promigrantske propagande. Tako je Veliko Britanijo pred meseci zajelo ogorčenje, ko je BBC v “izobraževalnem dokumentarnem filmu” o življenju v Britaniji za časa Rimljanov predstavil podobo “tipične” družine, ki je bila sestavljena iz pripadnikov različnih ras.

Ivan Šokić