fbpx

Dosežen nov mejnik števila svetovnega prebivalstva – na Filipinih se je rodila osemmilijardna deklica

Dojenčica Vinice Mabansag, ki se je rodila v spominski bolnišnici Dr. Jose Fabella v Tondu v Manili 15. novembra, je bila izbrana za obeležitev osemmilijardite osebe na svetu. (foto: Twitter)

Svetovno prebivalstvo je danes doseglo osem milijard, kaže poročilo o obetu svetovnega prebivalstva 2022, objavljeno ob svetovnem dnevu prebivalstva. ZN so letos poleti napovedali, da bo svetovno prebivalstvo 15. novembra doseglo osem milijard. To številko je danes dosegla dojenčica iz Filipinov.

Na današnji dan je Maria Margaret Vollorente iz okrožja Tondo v Manili, glavnem mestu Filipinov, zgodaj zjutraj po naravni poti rodila Winis Mabansag v spominski bolnišnici Dr. Jose Fabela. Rojstvo deklice je mejnik števila prebivalstva na svetu, ki jih je zdaj osem milijard. Na rojstvo deklice so čakali približno dve uri, rojena pa je bila po naravni poti. Mati Maria je povedala, da je vesela, da njen otrok velja za osemmilijardnega na svetu, iz upravnega urada filipinske komisije za prebivalstvo in razvoj pa so sporočili, da bo rojstvo deklice v prihodnosti simbol razvoja, piše Blic.

Preden dosežemo devet milijard, bi lahko minilo 15 let
BBC navaja, da je trajalo 12 let, da je svetovno prebivalstvo naraslo s sedmih na osem milijard, da pa se po velikem razcvetu sredi 20. stoletja rast prebivalstva že upočasnjuje. Ocenjujejo, da bi lahko minilo 15 let, preden bo planet dosegel devet milijard, ZN pa ne pričakujejo 10 milijard pred letom 2080. Težko je izračunati natančno število ljudi na svetu, ZN pa priznavajo, da se lahko njihovo število zmanjša za leto ali dve. V prejšnjih letih so v ZN izbrali dojenčke, ki predstavljajo mejnike za 5,6 in 7 milijard.

Kdo so bili 5-, 6- in 7-milijardni otroci?
Matej Gašpar
, petmilijardni prebivalec, se je rodil julija 1987 v Zagrebu. Nekaj ​​minut po rojstvu se je znašel obkrožen s kamerami in politiki. Štiriintrideset let kasneje kot rojen petmilijardni dojenček na svetu skuša pozabiti na svoj svečani prihod na svet. Na njegovi Facebookovi strani piše, da živi v Zagrebu, je srečno poročen in dela kot inženir kemije, medijem pa se izogiba.

Šestmilijardni dojenček se je rodil v Bosni in Hercegovini, danes 23-letni Adnan Mević, ki je po izobrazbi magister ekonomije in išče zaposlitev. Če je ne bo našel, se namerava preseliti v Evropsko unijo. Tako kot mnoge dele Vzhodne Evrope je tudi njegovo državo prizadel dvojni udar nizke rodnosti in visoke migracije. Medtem ko so imeli drugi otroci rojstnodnevne zabave, so njega obiskali politiki, je povedal za Blic, ki je po zaslugi rojstva kot 6-milijardni prinesel tudi možnost, da spozna svojega idola, nogometaša Cristiana Ronalda.

Sedemmilijardni otrok Sadia Sultana Oishee in šestmilijardni Adnan Mevic držita fotografije z uradniki ob rojstvu. (Foto: Twitter)

Leta 2011 se je v bližini Dake v Bangladešu rodil sedemmilijardni otrok. Danes 11-letna Sadia Sultana Oishi rada igra nogomet. Njena družina, ki prodaja tkanine in sarije, je morala, ko je pandemija prizadela podjetja, na podeželje, saj je bilo tam življenje za družino s tremi hčerkami cenejše. Sadija je najmlajša. BBC piše, da njena mama tistega dne ni pričakovala, da bo rodila. Po obisku zdravnika so sprožili porod s carskim rezom in Sadija je na svet prišla minuto po polnoči, obkrožena s kamerami in lokalnimi uradniki. Družina je bila presenečena, a navdušena. Odkar se je Sadiya rodila, se je naraščajočemu prebivalstvu Bangladeša pridružilo še 17 milijonov ljudi, poroča BBC. Od njenega rojstva leta 2011 se je v svetu marsikaj spremenilo glede stopnje rasti prebivalstva, demografi pa vedno znova presenečajo.

Indija je prehitela celo Kitajsko
Po poročilu naj bi Indija leta 2023 prehitela Kitajsko kot najbolj naseljena država na svetu. Najnovejše projekcije Združenih narodov (ZN) prav tako kažejo, da bi lahko svetovno prebivalstvo leta 2030 naraslo na približno 8,5 milijarde in leta 2050 na 9,7 milijarde.

TOP 20 držav z največ prebivalci (Foto: Worldometers)

Medtem je svetovna pričakovana življenjska doba ob rojstvu leta 2019 dosegla 72,8 leta, kar je izboljšanje za skoraj devet let od leta 1990. Nadaljnje zmanjšanje umrljivosti naj bi povzročilo povprečno globalno dolgoživost okoli 77,2 leta leta 2050. Toda leta 2021 bo pričakovana življenjska doba za najmanj razvite države za svetovnim povprečjem zaostajala 7 let. Ne glede na to, ali gre za hrano, vodo ali energijo, bo vsega na voljo manj, saj se bo svetovno prebivalstvo po napovedih ZN do leta 2080 povečalo še za 2,4 milijarde ljudi.

Tanja Brkić