fbpx

Drzni načrti ustanovitelja Facebooka: Zgradil bo futuristično vas za manj premožne

Foto: iStock

Podjetje, ki je lastnik največjega spletnega medija Facebook in je v lasti Marka Zuckerberga, načrtuje, da bo v parku Menlo, ki se nahaja 30 kilometrov južno od San Franciska, zgradil tako imenovano Facebook vas, s približno 1.500 domovi, ki jih bodo lahko uporabljali delavci, ki si ne morejo privoščiti plačevanja visokih najemnin. 

John Tenanes, podpredsednik Facebooka, zadolžen za globalne objekte, je po predstavitvi načrta izgradnje Willow Campusa, kot bodo imenovali novo vas, povedal, da je njihov cilj ustvariti integrirano mešano vasico, ki bo zagotavljala potrebne storitve, stanovanja ter vso potrebno infrastrukturo ter pisarniške prostore. Dodal je, da je del njihove vizije ustvariti sosesko, ki bo zagotavljala dolgotrajne javne storitve.

Kaj je razlog za takšen projekt?
Cene stanovanj in visoke najemnine so postale velik problem Silikonske doline, kot je dobil vzdevek ta južni del San Francisca, in to zaradi hitre rasti tehnoloških podjetij. Od leta 2010 se je zaradi neverjetnega napredka odprlo kar 640 tisoč novih delovnih mest, stanovanjska ponudba pa ne sledi tempu napredka. Županja parka Menlo, Kirsten Keith, je projekt Facebooka sprejela z odprtimi rokami.

Foto: iStock

Vendar pa bodo novi domovi še vedno precej dragi, saj bo samo 15 odstotkov ponujenih po nizki tržni ceni, prednost pa bodo imeli zaposleni v podjetju Facebook. Predvideno je, da bo gradnja končana leta 2021. Tenanes je za Breitbart še izjavil, da upa in cilja na nadaljnjo uspešno sodelovanje z lokalnimi voditelji in domačini. Zagotovil je, da bo projekt v korist celotni skupnosti.

N. Š.