[VIDEO] Egipčanska pevka obsojena na dve leti zaporne kazni zaradi banane, ki jo je pojedla v videospotu

Egipčanska pop pevka Shyma (vir: twitter)

Egiptovsko sodišče je pop pevko Shymo obsodilo na dve leti zaporne kazni zaradi poziranja v spodnjem perilu in načina, kako je jedla banano, ki naj bi bil sugestiven v videospotu.

Egipčanska pop pevka Shaima Ahmed je bila obsojena na dve leti zaporne kazni zaradi “pohujšljivega” videospota svoje najnovejše pesmi, v katerem je bila v spodnjem perilu in je na neprimeren način jedla banano, je presodilo egiptovsko sodišče.

Egipčanski poslanec Jalal Awara je ob izzidu videospota povedal, da je “vsebina videoposnetka škodljiva za egipčansko družbo” in mora država “zavzeti močno sporočilo proti promotorjem te podstandardne umetnosti.” Pevka je obtožbe zanikala in vztrajala, da ni kriva.  V provokativne poze naj bi jo prisilil režiser videospota. V izjavi na Facebooku je zapisala: “Nisem si mislila, da se bo zgodilo vse to in bom kot mlada pevka deležna tako močnih napadov z vseh strani.”

Tako pevka kot režiser sta bila obsojena na dve leti zaporne kazni in plačilo globe v višini 560 dolarjev (deset tisoč egipčanskih funtov).

Ženske v Egiptu so še vedno izpostavljene možnosti kaznovanja s kamenjanjem, medtem ko jim je prepovedano sesti za volan avtomobila. Drugi člen egipčanske ustave, sprejete leta 2014, se glasi: “Islam je državna religija in arabščina njen uradni jezik. Načela islamskega šeriata so osnova za zakonodajo.”

I.Š.