fbpx

Facebook Live spreminja svet. Je to dobro ali slabo?

Foto: EPA

Ker živimo v času socialnih omrežij in tehnologija iz dneva v dan napreduje, so v zadnjem času stvari postale precej resne z videi streljanj, protesti, pretepi, ki pa so pogosto brez opozorila. Tako se je tudi največjemu omrežju na svetu, ki ga uporablja med drugim tudi vse več mladostnikov, januarja pridružila aplikacija Facebook Live, s katero lahko predvajate pretočne (stream) posnetke v živo.

Facebook Live omogoča, da vidite kaj se dogaja v svetu v trenutku, ko se nekaj zgodi. Posnetek v živo je tako lahko močno orodje v krizi, saj lahko dokumentira dogodke ali celo prosi za pomoč.

Zločini posnetkov v živo
Obstajajo že številni primeri uporabe Facebook Live-a, ki so pripomogli pri aretaciji ljudi pri streljanju, pretepu ali pa celo obtožbah spolnega nadlegovanja. Zato, če vidite nasilna dejanja na posnetku, ga lahko prijavite, ali pa še bolje, se izognete neprijetnostim in raje takšnim vsebinam ne namenjajte posebne pozornosti.

Neprimerne posnetke Facebook odstrani

Ena od najbolj občutljivih situacijah vključuje ljudi, ki delijo nasilne ali grafične podobe dogodkov, ki se odvijajo v resničnem svetu. Na primer, če je oseba priča streljanju in uporablja Facebook Live za osveščanje ali pomoč pri iskanju strelca, bi Facebook tak posnetek dovolil. Vendar pa v primeru, da nekdo deli posnetek, da se norčuje iz žrtev ali praznuje streljanje, bi videoposnetek nemudoma odstranili.

Facebook pravi, da gledalci lahko prijavijo domnevne žaljive vsebine z resničnimi ljudmi, ki so namenjeni odzivu na poročilih. Če se v živo začne razstrelitev, imajo zaposleni na Facebooku dovoljenje prekiniti posnetek.

Vzemimo za primer nedaven posnetek matere, ki je večkrat udarila svojo najstniško hči in se znašla na Facebook Live. Prvotni video, ki je sprožil obtožbe o zlorabi otroka in tako pozval preiskavo na področju kazenskega pregona, je bil odstranjen iz originalnega računa. Vendar pa kopije tovrstnih nasilnih dejanj vedno ostanejo lastnina Facebooka.

Zato, če vidite nasilno dejanje na posnetku, ga lahko prijavite, ali da se izognete neprijetnostim, raje takšnim posnetkom ne posvečajte prevelike pozornosti.

B.P., I.K., CNN