fbpx

Feministke stopile v boj proti pošiljanju razglednic s pomanjkljivo oblečenimi mladenkami

Foto: Facebook

Saj ni res, pa je. Francoske feministke želijo prepovedati pošiljanje “seksističnih” razglednic, na katerih so pomanjkljivo oblečene ženske, saj so po njihovem mnenju ponižujoče do žensk in naj bi celo prispevale k spodbujanju “kulture posilstva”. 

Skupina feministk pod imenom Femmes Solidaires verjame, da razglednice ženske upodabljajo kot spolne objekte, ki jih je mogoče konzumirati in vreči stran pod pretvezo prostega časa in zabave. Skupina je pozvala svojih 10.000 članov, da naj se angažirajo in popišejo, kje vse prodajajo tovrstne razglednice, ki jih označujejo kot “ogabne”.

Veliko je nasprotnikov, ki ne vidijo smisla v tovrstni kampanji
Medtem so se na družabnih omrežjih oglasili številni nasprotniki feministične kampanje, ki razglednice označujejo kot povsem neškodljive in duhovite. Oblikovalka Julian, ki ne vidi smisla v naporu feministk, je za časopis Le Parisien povedala, da razglednice sicer niso pretirano okusne in so precej prostaške, ampak so del popularne kulture. “Na meni je, da devetletni hčerki pojasnim, da so smeti in ponižujoče,” je dodala. Skupina feministk po navedbah Timesa v kampanji vneto zagovarja prepričanje, da razglednice s pomanjkljivo oblečenimi ženskami prispevajo k “širjenju kulture posilstva”, s tem pa naj bi prispevale k ponižujoči podobi žensk in legitimiranju ter normaliziranju nasilja nad ženskami, zato je njihov umik iz prodaje po njihovo več kot nujen.

Foto: Twitter

Prejšnji teden je v Franciji veliko prahu dvignil posnetek moškega, ki je na ulici udaril žensko, potem ko mu je ta dejala, da naj jo preneha nadlegovati. Francoski parlament je nedolgo tega sprejel zakon proti spolnemu nasilju, kar policiji daje pooblastilo, da lahko nasilnežem naloži globo v primeru nadlegovanja žensk na ulici.

N. Ž.