fbpx

Finska pivovarna zvarila pivo Nato, ki je postalo pravcati hit

Foto: epa

Odločitev Finske, da se pridruži Natu in se s tem odpove svoji nevtralni drži, je spodbudila malo finsko pivovarno k varjenju piva, ki je posvečeno Natu.  

Petteri Vanttinen, 42-letni lastnik pivovarne Savonlinni, ki se nahaja le 50 kilometrov od meje z Rusijo, se je odločil, da bo odločitev Finske proslavil z izdajo novega piva.

Pivo, ki ima na pločevinki sliko modro-belega viteza z zvezdo Nata na prsih, ima po besedah  Vanttinena okus “varnosti s pridihom svobode”. Fotografije piva so kaj kmalu zaokrožile po družabnih omrežjih po celem svetu. Objavo lastnika pivovarne pa so delili celo nekateri poslanci. “Klicali so me z vsega sveta, iz ZDA, Japonske, Nemčije, preveč jih je, da bi se jih spomnil,” je poudaril in dodal, da mu telefon že štiri dni zvoni 24 ur na dan.

Foto: epa

“Običajno prodamo približno sto pločevink piva na dan, zdaj ta številka znaša preko 2.000,” pravi Vanttinen. Majhna finska pivovarna, ki zaposluje osem ljudi, pospešeno dela na zadovoljevanju vedno večjega povpraševanja. Ko je pivo na temo Nata na voljo, se ta nemudoma proda, poroča STA.

Foto: epa

Finska se je manj kot tri mesece po ruskem napadu Ukrajine odločila za vložitev prošnje za vstop v Nato. Gre za velikanski preobrat več kot 75 let stare politike vojaške neuvrščenosti severnoevropske države.

Nina Žoher