fbpx

[Foto in video] Skrivnost v Arabskem morju: Kopno, ki se je nenadoma pojavilo pred 6 leti, je spet izginilo

Zalzala Koh, foto: twitter

Kopno, ki je nastalo nedaleč stran od pakistanske obale ob uničujočem potresu leta 2013, je spet izginilo med valovi Arabskega morja.

Na satelitskih posnetkih se nič več ne vidi otoka Zalzala Koh, ki se je “rodil” leta 2013 po uničujočem potresu magnitude 7,7. Ob potresu je življenje izgubilo kar 320 ljudi. Vsekakor je otok tako ob svojem nastanku kot tudi sedaj, ko je izginil, pritegnil pozornost strokovnjakov, saj govorimo o otoku, dolgem 40 metrov, širokem 90 metrov in visokem do 20 metrov. Tamkajšnji okoliški prebivalci so otoku nadeli ime Zalzala Koh, kar pomeni “gora, rojena iz potresa”, piše srbski Kurir.

Vendar pa sta zdaj Pakistanski inštitut za oceanografijo (NIO) in NASA sporočila, da Zalzale ni več tam. Nekdanji direktor NIO in strokovnjak za preučevanje oceanov Asif Inam je sicer dejal, da niso pričakovali, da bo ta vrsta otoka obstala kar 6 let.

Inam je sicer razkril, da tovrstni otoki, rojeni ob potresih, na njihovem območju niso nič šokantnega. Tako so leta 1945 po potresu nastali kar štirje taki otoki, med letoma 1999 in 2013 pa so se pojavili še trije. Strokovnjaki domnevajo, da je vzrok za nastanek teh majhnih otokov na obali pakistanskega Arabskega morja metan pod morskim dnom, piše omenjena spletna stran, ki pojasnjuje, da gre dejansko za zakopano blato, ki pride na površje zaradi visokega pritiska, ki se pojavi, ko arabska tektonska plošča tre ob evroazijsko. Zaradi hitrih premikov celotna struktura zlahka pride iz vode.
Vendar pa Zalzala ni popolnoma izginila, saj nekatere snovi še vedno krožijo z vodo. Predpostavlja se, da bi se v prihodnosti, glede na pretekle izkušnje, lahko pojavilo še več takšnih otokov …
Marjanca Scheicher