fbpx

[FOTO] “Karkoli je zagrabilo njegovo glavo, je izredno veliko”- oceanografi opazili velikega morskega psa z grozljivim ugrizom na glavi!

Foto: Profimedia

Ameriški znanstveniki so objavili fotografijo velikega belega morskega psa, dolgega štiri metre in z maso več kot pol tone, na glavi pa ima velike in odprte rane, ki so posledica ugriza. Znanstveniki predvidevajo, da je te hude poškodbe utrpel med bojem za samico, in sicer z veliko večjim morskim psom. Ujeli so ga pripadniki organizacije Ocearch v severnem Atlantiku in ga ljubkovalno poimenovali Vimy.

Organizacija se sicer ukvarja s preučevanjem plenilcev, ki so na samem vrhu prehranske verige, kamor spadajo tudi veliki beli morski psi, vendar raziskujejo in beležijo tudi podatke o drugih morskih živalih.

“Veliki beli morski psi živijo v surovem svetu. Potrebujete dokaz? Samo poglejte glavo Vimyja! so zapisali v organizaciji Ocearch na svoji Facebook strani in priložili fotografijo poškodovanega morskega psa. Eden od ugrizov na glavi je precej “svež”, pravijo znanstveniki, ki so morskega psa čipirali in zdaj spremljajo njegovo gibanje po oceanu, kar lahko preverite tudi na njihovi spletni strani. Po njihovih ocenah je bil napadalec Vimyja večji beli morski pes, dolg najmanj 5 metrov, pri čemer je še vedno bistveno manjši od največjih primerkov te vrste, ki jih je zabeležila kamera.

Foto: Facebook

“Iz ugriza je razvidno, da je nekaj zgrabilo njegovo celo glavo. Bila je velika žival, občutno večja od štirih metrov. Karkoli je zgrabilo glavo tega morskega psa, je zelo impresivno,” je dejal Chris Fischer iz organizacije Ocearch in dodal, da je možno tudi, da rane Vimyju ni povzročil večji samec, ampak velika samica, s katero se je poskušal pariti, a načrt ni šel povsem po pričakovanjih.

Mimogrede, največji beli pes, ki so ga ujele kamere, je že slavna samica Deep Blue, ki so jo letos posneli, kako obeduje ostanke kita glavača ob obali Havajev. Samica je dolga skoraj šest metrov in pol, stara je približno 50 let. Njena teža ni natančno določena, domnevajo pa, da ima več kot tono in dvesto kilogramov.

Lana Božič