fbpx

[Foto] Pozor! To na videz idilično jezero, ki je postalo pravi hit družabnih omrežij, je v bistvu strupeno!

Foto: Instagram

To jezero postaja vedno bolj popularno zaradi številnih fotografij, ki jih obiskovalci jezera objavljajo na priljubljenem družabnem omrežju Instagram. Od žensk v kopalkah do moških na deskah za surfanje, v ozadju pa vse izgleda mirno, čudovito, idilično, kot pravi raj v Sibiriji.

Sodeč po fotografijah pa ni mogoče slutiti, da se v tem jezeru pravzaprav nihče ne kopa, saj je pravo smetišče. Gre namreč za umetno jezero ob elektrarni v lastništvu podjetja Siberian Generating Company LLC. Ta čudovita modra barva, za katero bi mislili, da je odsev neba, je pravzaprav nastala zaradi kalcijevih soli in železovega oksida, so sporočili iz podjetja.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

To umetno jezero se nahaja v bližini ruskega mesta Novosibirsk, ki je po velikosti na tretjem mestu, v njem pa živi 1,6 milijona prebivalcev. To mesto ni poznano po plažah, ampak po hladnih zimah in metalurških tovarnah. Ker je jezero postalo prava atrakcija na družabnim omrežjih, je podjetje, ki ga ima v lasti, izdalo opozorilo, da morajo biti obiskovalci zelo previdni, saj je jezero nevarno, kopanje v njem pa lahko povzroči resne zdravstvene težave.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Nevarno je tudi muljasto dno
Voda ima visok PH, zato lahko sproži močne alergijske reakcije, nevarno pa je tudi muljasto dno jezera, poroča Express. “Prosimo vas, da ste previdni, da med snemanjem selfijev ne padete v jezero,” so zapisali v podjetju. Kljub opozorilom pa se nekateri v jezeru celo kopajo, naslednji dan pa se jim pojavi rdečica kože, kot da bi jih napadel roj komarjev. Tisti, ki se na opozorila požvižgajo, trdijo, da je opozarjanje na nevarnost pretirano, saj jezero ni kot radioaktivni Černobil.

Hana Murn