fbpx

[Foto] Vojni veteran postavil čudovito kapelico sv. Nikolaja – 16 metrov pod morjem

Foto: Osebni arhiv

V bližini otoka Ugljan se nahaja čudovita kapelica sv. Nikolaja – toda ta je postavljena 16 metrov pod morjem. Postavil jo je hrvaški vojni veteran in potapljač, ki je v življenju večkrat začutil Boga.

Pod morjem, v bližini kraja Kukljica na hrvaškem otoku Ugljan, se nahaja prečudovita kapelica svetega Nikolaja, ki jo je leta 2010 postavil hrvaški branitelj in potapljač Vinko Šimunić Bubanj. Kapelica meri 3 krat 2,5 metra in je težka kar 7 ton, v njej pa se nahaja manjši oltar, razpelo, bronasti križ in še križ Gospe iz Medžugorja.

Foto: Osebni arhiv

Kapelica se nahaja 16 metrov pod gladino
Kapela se nahaja 16 metrov pod gladino, cel postopek postavitve pa je trajal dve uri. S kraja izgradnje jo je do marine pripeljal velik tovornjak, do kraja potopitve pa so jo tri in pol morske milje vlekli s pomočjo osmih nosilcev.

Foto: Osebni arhiv

Bubanj je občutil, da mora morju nekaj dati…
“Kdor ne veruje, je resnično prikrajšan in ne vem, kaj mu sploh pomeni življenje. Ko grem v cerkev, grem tja z dušo. Sveti Nikolaj je zaščitnik pomorščakov, popotnikov, ribičev, potapljačev, otrok in vsega v zvezi z morjem. Občutil sem Boga v svojem življenju. Videl sem veliko slabega pod morjem. Pred desetimi leti sem računal, da bom čez kakšno leto prekinil s tem ‘poslom’, vedel sem, da moram morju nekaj dati… Nato sem pomislil, da bi zgradil kapelico, dokler lahko. Narisal sem jo na papir in nato sem mesec dni delal v kamnolomu v Bibinjah,” pripoveduje Bubajn.

Foto: Osebni arhiv

Bubanj je deloval tudi kot poveljnik Skupine za iskanje in reševanje na morju
Bubanj je deloval tudi kot poveljnik Skupine za iskanje in reševanje na morju, jezerih in rekah. Kot je še povedal, je ob vseh nesrečah posredoval prostovoljno, iz morja pa je rešil več kot sto ljudi, nekateri med njimi so v morje zapeljali z avtomobili.

Foto: Osebni arhiv

H kapelici se Bubanj s prijatelji odpravi vsako leto
Kot navaja Hrvatska katolička mreža, se Bubanj vsako leto s prijatelji odpravi h kapelici soboto pred ali soboto po dnevu, ko goduje sv. Nikolaj: “Zgraditi kapelo pod morjem, to je bila moja zaveza. Jaz sem to zavezo izpolnil in zadovoljen sem, da sem to storil. Imel sem takšno potrebo, leto dni sem premišljeval o zamisli. Če v življenju ne bi občutil Božje zaščite, tega ne bi storil. Enkrat sem bil proglašen za mrtvega, imel sem nesreče… samo Bog vas lahko obvaruje!”

Foto: Osebni arhiv

Rok Krajnc