fbpx

Greta postaja podjetna in se gre marketing: Svoje ime in gibanje je registrirala kot blagovni znamki

Greta Thunberg, 17-letna Švedinja, je registrirala svoje ime kot blagovno znamko. Foto: Instagram.

Najbolj znana otorška okoljska aktivistka na svetu, 17-letna Švedinja Greta Thunberg, je uradno registrirala svoje ime in gibanje Petki za prihodnost kot blagovni znamki. Najstnica se namreč boji, da bi ji ukradli njeno “gibanje” in njene “aktivnosti”. Thunbergova trdi, da je opazila, da se njeno ime povezuje z nekaterimi politiki, mediji in znanimi osebnostmi, čeprav za to nimajo njenega dovoljenja.

Greta Thunberg je postala znana po vsem svetu, ko je s svojimi petkovimi protesti, s katerimi je opozarjala na okoljske težave, pridobila pozornost svetovnih medijev. Ameriška revija Time jo je decembra lani imenovala za osebnost leta. Thunbergovi so leve politične struje v Bruslju omogočile tudi nastop pred Združenimi narodi, kjer je grajala svetovne voditelje, da uničujejo olanet, njeno življenje in življenja drugih mladih po vsem svetu. Po Gretinem vzoru so sicer šolo “špricali” številni mladi tudi v Ljubljani in pred parlamentom protestirali proti podnebnim spremembam.

Medtem pa vse več medijev tudi kritično poroča o delovanju Grete Thunberg in o tem, kdo se v resnici skriva za njeno “neprofitno organizacijo”. Švediniji je samo v letu in pol, od njene prve podnebne stavke avgusta leta 2018, uspelo zasloveti po vsem svetu. Bila je na gospodarskem forumu v Davosu, bila je v Združenih narodih, srečala se je s svetovnimi voditelji, kot sta Angela Merkel in Barack Obama, danes pa predstavlja simbol podnebnega “populizma”.

O Thunbergovi je prvi poročal Ingmar Rentzhod na svojem Facebook profilu. Maja leta 2018 so Rentzhoga najeli za predsednika in direktorja “think-tank” podjetja global Utmaning, ki promovira razvoj in se predstavlja kot politično neodvisen projekt. Njegova ustanoviteljica pa je v resnici Kristina Persson, hčerka miljarderja in nekdanjega ministra iz vrst Socialnih demokratov med letoma 2014 in 2016.

T. F.