fbpx

Gromozanski morski valovi v Turčiji prepolovili dotrajano tovorno ladjo in jo nemudoma potopili!

Brodolom v Turčiji ob obali Črnega morja. (Foto: morski)

Nov videoposnetek, ki ga je v javnosti objavilo turško Ministrstvo za promet, prikazuje ladjo za razsuti tovor, ki se je v nekem trenutku prepolovila zaradi razburkanega morja. Tragični dogodek se je pripetil v neposredni bližini turške obale Črnega morja. 

Ob turški obali Črnega morja so kamere posnele sila nenavaden dogodek. Kratek videoposnetek, ki ga je tamkajšnje Ministrstvo za promet javno objavilo, prikazuje, kako so visoki valovi v nekem trenutku prelomili ladjo za razsuti tovor, po imenu Arvin. V času nesreče, se je ladja ustavila na poti med gruzijskim pristaniščem Poti proti pristanišču Burgas v Bolgariji. Turško zunanje ministrstvo je sporočilo, da je ladjo 15. januarja, v sidrišču Bartin ujela močna nevihta, ki sta jo spremljala silovit veter in orjaški valovi. Med postankom v sidrišču, v bližini Bartina, ob turški obali, kjer je ladja našla svoje zatočišče, se je 17. januarja 46 let staro plovilo, zaradi izredno neugodnih vremenskih razmer, enostavno prepolovilo, poroča morski portal

Posadka je s poveljniškega mostu izvedla klic na pomoč, zatem pa je zaradi šoka nastala vsesplošna panika. Videoposnetek tudi nakazuje na to, da na krovu niso nemudoma sprožili splošnega alarma. Ladja Arvin pa je prepolovljena na dva dela, hitro tudi potonila. Na videoposnetku, ki je nastal na neki drugi ladji v bližini pa lahko vidimo trenutek, ko je prepolovljena ladja potonila. Na krovu potopljene ladje je bilo 12 članov posadke, med njimi dva ruska državljana in deset ukrajinskih pomorščakov. Začetke iskalne akcije je močno oviralo slabo vreme, vendar pa je bilo kljub temu rešenih šest preživelih oseb. V razbitinah ladje so odkrili še trupla treh pomorščakov, medtem ko tri člane posadke še vedno pogrešajo. 

Gre za ukrajinsko ladjo M/V Arvin, ki je v dolžino merila 114 metrov, in ki je plula pod zastavo Palaua, lastnik ladje pa je bilo podjetje Arvin Shipping. Gre za ladjo, ki z ozirom na svojo starost ne bi smela prestati kontrolnega pregleda in biti v uporabi, saj se z njo več kot očitno ogroža življenja pomorščakov. Kovinski opaž zaradi “utrujenosti” materiala očitno ni več prenesel napora in se je prelomil. Podobno je bilo  glede ladje MV Bilal Bal, ki je potonila pred štirimi leti. Enako je bilo jasno tudi za ladjo Arvin, je dejal vodja turškega pomorskega sindikata. Inšpekcija državnega pristanišča v Gruziji, je lani odkrila obsežne pomanjkljivosti ladje Arvin, med drugim korozijo na krovu ter slabo vzdrževane prepuste, je ugotovila Mednarodna agencija za pomorsko varnost in kakovost Equasis. 

Domen Mezeg