fbpx

Hrvaški ribiči so se na Facebooku pohvalili, da so ulovili morskega psa zaščitene vrste in ga mrtvega odvrgli v morje

Odzivi na družbenih omrežjih (Vir: Zajem zaslona)

Hrvaški ribiči so v bližini otoka Krka ulovili morskega psa, ga skušali odpreti, a se je težko rezal. Zato so ga odvrgli nazaj v morje, kasneje pa se je izkazalo, da gre za zaščiteno vrsto. Ker je nekdo na družbena omrežja zalepil sliko, so poželi salve zgražanja.

Težko si predstavljamo, da vsi ribiči vse vedo o zaščitenih vrstah morskih psov, toda prav to se je zgodilo ribičem blizu otoka Krka, kjer so ujeli redko vrsto morskega psa, ga želeli razkosati, nato pa ga mrtvega odvrgli nazaj v morje. Izkazalo se je, da gre za zaščiteno vrsto.

Več o tej vrsti je za Morski.hr povedal Andrej Gajić, svetovno znani strokovnjak za morske pse in obraz National Geographica. To je morski pes volonja ali Hexanchus griseus (Bonnaterre, 1788), ki ga običajno najdemo v globokih vodah. Na Hrvaškem je strogo zaščiten v skladu z Odlokom o strogo zaščitenih vrstah (UL 144/2013), je povedal Gajić.

V skladu z Odlokom mora najditelj obvestiti Državni zavod za varstvo narave o odkritju poginule, ranjene ali bolne strogo zaščitene živali prek obrazca za prijavo ali po telefonu v roku 24 ur od trenutka odkritja.

Lovijo ga občasno, predvsem zato, ker so nagnjeni h globokim vodam in se le ponoči navpično migrirajo po plen v plitvejše vode,” pravi Gajić in glede na fotografijo ocenjuje, da je usmrčeni star približno 10 let in da je vprašljivo, ali je še spolno zrel, kar je odvisno od spola, ki ga na fotografiji ni mogoče razbrati.

Meso je lahko smrtno strupeno
Poleg zaščite je treba to vrsto upoštevati tudi pri uživanju, ker je meso lahko strupeno, čeprav ga pogosto uživamo. Njegova jetra so na primer smrtno strupena! Med zastrupitvijo se lahko pojavijo težave z želodcem, mravljinčenje po ustih, glavoboli in kasneje mišična oslabelost. V primeru resne zastrupitve lahko pride tudi do smrti, opozarja Gajić.

Aleš Ernecl