fbpx

Hrvaški ribiči z globine 140 metrov potegnili misteriozno napravo

Misteriozna naprava (morski.hr)

Ribiči so med otokom Mljet in otokom Svetega Andreja na suho potegnili nenavadno napravo, polno verig in uteži, opremljeno z elektronsko opremo brez napisa in jasne identitete pripadnosti plovilu, instituciji ali državi. Skoraj nič. Posadka ribiške barke Marian II je z globine 140 metrov potegnila omenjeno napravo, ki pa jim je potrgala vse mreže, pri tem pa je nastala škoda za okoli 2700 evrov.

“Celo zimo lovimo na tem območju in še nikoli nismo ujeli česa takšnega”, pripoveduje ribič Darko Kunac Bigava in pojasnjuje, da ta naprava očitno ni dolgo v morju.

Škatla nima oznak, je oranžne barve, premera približno 130 centimetrov, težka je približno 100 kilogramov in ima manjšo utež premera 40 × 40 centimetrov. “Zdi se, da je to naprava za merjenje, z utežjo pa potone. Ima tudi električni kavelj, tako da lahko sprejme podatke in zamenjati celo baterije”, je podrobno razložil Bigava in dejal, da ga zanima kdo je napravo tam pustil in komu lahko izstavi račun za nastalo škodo. Na oranžni škatli sta bila vidna samo dva napisa: “TC-2” in “DHL”, za njima pa je pisalo “DHL HR ZAG – RJK”.

Stvar postane zanimiva
Ni trajalo dolgo, da so slike naprave pristale na družbenih omrežjih, med ribiči pa se je razvila teorija, da so jo tam postavili Američani. Kmalu so na hrvaškem portalu, kjer so novico tudi objavili dobili zanimivo sporočilo. “Spoštovani, glede na to, da se pogosto ukvarjate z problematiko morja, ste morda tudi že seznanjeni z nenavadnim gibanjem USNS Brucea Heezena v naših vodah”, je zapisal bralec.

Pot ameriškega plovila (foto: morski.hr)

Pot ameriškega plovila (foto: morski.hr)

Dejansko je ta specializirana vojaška oceanografska ladja redno plula na tem območju. Sprva so te nenavadne manevre pripisali možnim pregledom navigacijskega sistema in jim niso pripisovali velik pomen. Kmalu za tem pa so našli skrivnostno napravo, za katero vsi skušajo izvedeti za kaj sploh je in komu pravzaprav pripada?

Foto: (morski.hr)

Vprašali so kar nekaj strokovnjakov, nekateri menijo, da bi naprava lahko merila slanost v vodi, eden od vojnih strokovnjakov pa pravi, da bi lahko bila podvodna komunikacijska naprava. Vprašanja so poslali tudi na hrvaško ministrstvo za obrambo in notranje zadeve, od katerih odgovorov še niso prejeli.

Lana Božič