fbpx

Hrvaškim ribičem uspel rekordni ulov orad – številni jezni, da so storili genocid na morskim življem!

Foto: iStock

Ribičem z ribiške ladje Poletuša iz Mošćenice je v petek uspel rekorden ulov, saj so na področju Brionov ujeli kar 15 do 20 ton rib. Med ujetimi ribami so bile večinoma orade in ostale kakovostne bele ribe, zato številni ribiči kritično gledajo na ulov in ga primerjavo z genocidom.

Medtem, ko so gromozanski ulov pretovorili v pulski luki Molo Carbon, so nekateri tega označili za genocid nad oradami. Med njimi so bili tudi ribiči, ki so izpostavili, da tako velike količine ujetih rib res ni mogoče označiti drugače kot pomor.

Tolikšna količina predvidena za ulov v času dveh do treh let
Po nekaterih podatkih so ribiči z omenjene ribiške ladje ujeli toliko rib, da so morali te premestiti na ladjo, ki pluje pod imenom Salpa. Kristijan Zović, predsednik koordinacije profesionalnih ribičev pri Istrski obrtni zbornici, potrjuje, da je tudi on pridobil enake podatke. Zović glede količine ulova ni skrival svoje jeze in dodal, da tolikšna količina rib te vrste ne more biti ujeta le v času ene sezone, ampak v času od dveh do treh let.

Foto: iStock

Zanimivo pa je, da je bil ta rekordni ulov opravljen prejšnji petek, torej ravno na dan, ko je začel veljati novi pravilnik o gospodarskem ribolovu z mrežo plavarico, torej vlačilno mrežo za lov na odprtem morju. Ta namreč v skladu s tretjim členom ne dovoljuje ulova orad, ampak pelagijske ribe, zato orade kot v tem konkretnem primeru nikakor ne bi smele predstavljati glavnega ulova.

Šlo je za krivolov
“To, kar je ladja Poletuša zakrivila v petek, ni nič drugega kot prekršek. Gre za krivolov, saj se pri lovu orad uporablja povsem drugačne ribiške mreže kot pri lovu s plavarico.” Po prepričanju Zovića v tem primeru ne gre za nič drugega kot za nelojalno konkurenco, pri tem so naredili ogromno škodo. Dejstvo je namreč, da takrat, ko tolikšna količina rib pride na trg, njihova cena pade. “Komaj smo čakali na sezono orad, da bi pokrili finančno luknjo, pa se potem pojavijo kolegi, ki nam naredijo tolikšno škodo.”

H. M.