fbpx

Ima Zuckerberg v resničnem življenju enake vatle kot na Facebooku? Vodja osebnega varovanja obtožen spolnega nadlegovanja zaposlene in izrekanja rasističnih in ponižujočih komentarjev glede Zuckerbergove žene Priscille Chan!

Foto: Facebook

Iz Združenih držav Amerike prihajajo novice o tem, kako je bil vodja osebnega varovanja izvršilnega direktorja Facebooka Marka Zuckerberga obtožen spolnega nadlegovanja in izrekanja rasističnih in ponižujočih komentarjev glede Zuckerbergove žene Priscille Chan. 

Obtožbe proti Liamu Boothu so v četrtek prišle na dan zahvaljujoč izpovedi dveh nekdanjih uslužbencev. Booth je sicer nekdanji agent tajne službe iz časa administracije Baracka Obame, ki je bil obtožen spolnega nadlegovanja gejevskega varnostnega uslužbenca s spolno ponižujočim komentarjem. Poleg tega je obtožen izrekanja rasističnih izjav v smislu, “da ne verjame temnopoltim ljudem” in “da so življenja belih ljudi vredna več kot življenja temnopoltih ljudi“, za nameček pa je še izrekel podcenjevalni komentar glede Zuckerbergove žene azijskih korenin in se obregnil ob njeno vožnjo avtomobila.

Nekdanja varnostnica je Bootha obtožila spolnega nadlegovanja, ta naj bi jo nadlegoval celo na delovnem mestu. Drugi nekdanji uslužbenec, ki je delal kot član Zuckerbergovega gospodinjskega osebja, je povedal, da je Booth izrekel rasistične in ponižujoče pripombe glede Priscille, pri čemer je izrekel pripombo glede njene etnične pripadnosti v povezavi z njeno sposobnostjo vožnje avtomobila. Ta zaposleni je prav tako izdal, da se je Booth spravil celo nad transspolnega člana osebja in ga oklical za “ono”, poleg tega pa se je izražal na ponižujoč način. Izrekel je tudi vrsto drugih rasističnih opazk in večkrat zaporedoma dejal, kako ne zaupa temnopoltim ljudem, in izpostavil prepričanje, da naj bi bilo življenje belca več vredno od življenja temnopoltega človeka.

Foto: Facebook

Obtožbe so bile zapisane v več pismih, ki jih je pravna pisarna Bloom Firm naslovila na zasebni naslov Zuckerberga, iz njih pa po poročanju britanskega Daily Maila ni mogoče razbrati, da bi bil Zuckerberg kakorkoli seznanjen z obnašanjem Bootha. Dva nekdanja zaposlena sicer zahtevata nadomestilo za izgubljeno plačo in dodatno odškodnino zaradi čustvene stiske. Eden izmed uslužbencev je dal odpoved po tem, ko so ga februarja dali na bolniško, drugo uslužbenko pa je Booth odpustil, ker je ta zavila z očmi. V luči obtožb je tiskovni predstavnik Zuckerberga in Chanove sporočil, da se je Booth zaradi preiskave obtožb že znašel na prisilnem dopustu.

H. M.