fbpx

Imate radi krompir? Ta dejstva vas bodo zanimala

Foto: Freepik

Če tudi vi skoraj vsak dan jeste krompir, potem morate o njem vedeti nekaj dejstev. Te boste našli v prispevku.

Krompir je zelo zdrav, res pa je, da ga mnogi ne jedo, ker menijo, da redi. Ampak, sam krompir ne redi, redijo dodatki, s katerimi ga pogosto mešamo. To si maslo, olje, majoneza in podobno. Če bi jedli sam krompir, se od njega ne bi redili.

Bogat je s kalijem
En večji krompir, pečen z olupkom, ima skoraj polovico dnevne doze kalija, ki ga naše telo potrebuje. To je skoraj štirikrat več od kalija, ki ga vsebuje ena banana. Če imate težave s previsokim krvnim tlakom, potem jejte krompir.

Foto: iStock

Bogat je z vlakninami
Krompir vsebuje veliko vlaknin, teh je še največ v njegovem olupku. Zato jejte pečen krompir z olupkom. Še najboljši je mlad krompir. Tak vas bo ščitil pred srčno kapjo, pomaga zniževati nevarni holesterol in ščiti pred sladkorno boleznijo.

Bogat je z vitaminom C
Krompir vsebuje tudi vitamin C, še največ ga je v olupku. Ta vitamin je zelo pomemben antioksidant, ščiti pred boleznimi in pomaga, da se rane lažje zacelijo.

Bogat je z manganom
Mangan ima zelo pomembno vlogo pri predelovanju proteinov, holesterola in ogljikovih hidratov. V nem večjem krompirju z olupkom se nahaja za več kot trideset odstotkov priporočene dnevne doze mangana.

Bogat je z vitaminom B6
Vitamin B6 pomaga pri vzdrževanju zelo pomembnih hormonov v možganih, ki skrbijo za zdravje in dober spomin.

Za upokojence