fbpx

Imate težave s prebavo? Ti nasveti vam bodo pomagali

Foto: Pixabay

Ste pogosto zaprti, imate neredno prebavo, leno črevesje? Preberite nekaj odličnih nasvetov, ki vam bodo zagotovo v pomoč.

S staranjem se poleni tudi prebava, vse pogosteje nas lahko pesti zaprtost. Ta pa je povezana tudi s splošnim počutjem. Če nimate redne prebave, če ste pogosto zaprti, je tudi počutje celega organizma slabše. To lahko poskušate preprečiti že tako, da se vsak dan gibate, se odpravite na sprehod v naravo, plavate, kolesarite, se ukvarjate z jogo in podobnimi športi. Zelo pomembno je tudi, da popijete zadostno količino vode in se zdravo prehranjujete. Jejte veliko sadja in zelenjave.  Zdrav način življenja pripomore tudi k boljši prebavi in zdravju črevesja.

Če imate redne težave z zaprtostjo, potem je čas, da se vprašate, zakaj je tako. Ali dovolj pijete? Jeste hrano, bogato z vlakninami? Ali morda jemljete določena zdravila? Tudi ta lahko upočasnijo prebavo. Ste pod stresom? Jeste preveč bele moke, sladkorja? Se ne morete gibati? Veliko dejavnikov je pogojenih z neredno prebavo, to pa lahko poskušate urediti tudi z nekaterimi naravnimi živili. Če ne bo nič boljše, pa je nujno, da se o tem posvetujete tudi s svojim zdravnikom.

Sadje
Zrele banane odpirajo in pospešujejo prebavo. A ne smejo biti postane. Zrele banane vsebujejo sladkorje, ki so lahko razgradljivi, delujejo tako, da hitreje gredo skozi prebavni trakt, kar pospeši prebavo. Jeste jih lahko narezane v domačem jogurtu, kislemu mleku ali kefirju. Tako bodo še hitreje vplivale na prebavo. Tudi suhe fige in slive spadajo med sadje, ki pospešuje prebavo. Iz njih lahko skuhate kompot, lahko jih le namočite v vodi, pustite čez noč, nato pa spijete vodo in pojeste sadeže. Lahko pa jih tudi pretlačite in uporabite kot namaz.

Foto: STA

Jejte hrano, ki vsebuje vlaknine
Za normalno prebavo se priporoča, da dnevno pojeste 25 do 50 gramov vlaknin. Te boste našli v pšeničnih kalčkih, v polnozrnatih žitaricah, jagodičevju in zeleni zelenjavi.

Hladno stiskana olja
Tudi hladno stiskana olja pospešijo prebavo. Vsako jutro lahko na tešče popijete eno čajno žličko olja. Najbolj priporočljiva so oljčno, laneno ali kokosovo. Zelo pomembno pa je, da je olje res pravo in kakovostno. Takšnega uporabljajte tudi za solatne prelive.

Laneno seme
Tudi laneno seme je izredno zdravo živilo, ki hitro uredi prebavo in odpravlja zaprtost. Bogata so z minerali, vitamini, vsebujejo omega 3 maščobne kisline in veliko vlaknin. Z njimi boste preprečili zaprtost tako, da boste vsako jutro na tešče pojedli in dobro prežvečili žlico semen. Žvečite jih čim dlje časa.

Lahko pa naredite tudi tako, da žlico lanenih semen vsaj za šest ur namočite v vodi. Nato precedite in pojeste takšna semena. Vodo zlijete stran, semena bodo nekoliko sluzasta, a prav v tej sluzi so snovi, ki urejajo prebavo. Tako pripravljena semena jejte vsak večer pred spanjem.

Osem kozarcev vode
Četudi se vam zdi, da pijete dovolj, se pogosto lahko motite. Da boste res popili dnevno vsaj osem kozarcev vode, si to že zjutraj pripravite v steklenem vrču. Vodi lahko dodate tudi limonin, pomarančni ali sveže iztisnjeni sok grenivke. Voda bo pomagala, da se bo vaša prebava hitreje uredila.

Za upokojence