fbpx

Inštitut Jožef Stefan z novimi izračuni: Če bomo vsi dosledno spoštovali ukrepe, bomo praznike lahko preživeli v bolj sproščenem vzdušju

Foto: epa

Če bomo vsi dosledno izvajali vse ukrepe, bomo tako lahko božično-novoletne praznike mogoče preživeli v nekoliko bolj sproščenem vzdušju,” napovedujejo v Inštitutu Jožefa Stefana. 

Na Institutu Jožef Stefan ugotavljajo, da se glede na celostno sliko, število hospitaliziranih in pozitivnih testov nakazuje, da se je epidemija končno začela umirjati. “Upamo, da bomo z doslednim izvajanjem ukrepov z 16. novembra, katerih učinek se naj bi v prihodnjih dneh vse bolj kazal, uspeli krivulje odločno obrniti navzdol,” so zapisali.

Število dnevnih pozitivnih testov med starejšimi od 65 let naj bi začelo padati. V bolnišnicah je bil vrh morebiti že dosežen ali pa ga bomo dosegli v naslednjih dneh, navajajo na IJS.

Nam bo uspelo znižati število okužb?
Po njihovi oceni je sedemdnevno povprečje reprodukcijskega števila – to kaže, na koliko ljudi en okuženi prenese virus – pri ena. S tega stališča še ni vidno upadanje epidemije, a je treba upoštevati, da ob morebitnem prihodu na vrh ali prehodu čez vrh sedemdnevno povprečje nekoliko preceni vrednost reprodukcijskega števila, ker vsebuje tudi zgodovino iz naraščajočega obdobja.

Da bi znižali število okužb, moramo dosledno upoštevati preventivne ukrepe kot so nošenje zaščitnih mask, umivanje in razkuževanje rok, distanca med ljudmi ter izogibanje druženju.

Trenutno je v povprečju približno 1420 pozitivnih testov dnevno, medtem ko bodo lahko epidemiologi spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih testov padlo pod 300 na dan, navajajo na IJS. Če bi reprodukcijsko število zmanjšali na 0,7, bi lahko do povprečja 300 pozitivnih testov na dan prišli v enem mesecu, ob reprodukcijskem številu 0,5 pa v približno dobrih dveh tednih. “Če bomo vsi dosledno izvajali vse ukrepe, bomo tako lahko božično-novoletne praznike mogoče preživeli v nekoliko bolj sproščenem vzdušju,” še napovedujejo.

Sara Kovač