fbpx

Iranke so si prvič po 40 letih lahko ogledale prenos nogometne tekme!

Foto: epa

Iranke so dosegle velik uspeh s tem, ko so jim verske oblasti dovolile ogled nogometne tekme. Ženske v Iranu so si namreč lahko prenos javno ogledale v družinskem sektorju stadiona Azadi v Tehranu. Vzklikale so in navijale, imele poslikana lica z iransko zastavo in s tem pokazale, da so tudi one v zanosu navdušenja nad svetovnim prvenstvom. Islamsko pravo namreč v Iranu ženskam postavlja stroga pravila, zaradi česar je že dolgo tarča kritik. Če želijo v tujino, potrebujejo dovoljenje svojega moškega skrbnika, od islamske revolucije leta 1979 pa se ne smejo udeleževati javnih športnih prireditev, zlasti nogometnih.

Na tisoče veselih Irank je, čeprav je Iran izpadel s prvenstva, delilo svojo izkušnjo in jo z navdušenjem opisovalo. “Čudno sem se počutila, ko sem na spletu kupovala karto, in zelo sem vesela, da sem lahko prišla na stadion. Ko sem začutila vročino množice okoli mene, sem si rekla, da si zares želim zapomniti ta trenutek, kot enega najboljših v življenju,” je dejala psihologinja Arezou“Prvič sem prišla na stadion. Res sem želela biti tukaj in tako sem srečna! Tudi če ne bomo zmagali, bo to še vedno zmaga in ponosni smo na naše igralce,” je dejala stevardesa Raana.

Potem ko je Iran zmagal v tekmi z Marokom in je več deset tisoč ljudi na ulicah glavnega mesta divje praznovalo, mnogo je bilo tudi žensk, so se oblasti odločile, da bodo stroge omejitve padle za eno tekmo. Mnogi pa so temu nasprotovali, ker naj bi bilo potrebno ženske zaščititi pred moškim vzdušjem. V zadnjih letih je prišlo že do več poskusov, da bi omehčali nesmiselna verska pravila. Aprila 2006 je vlada Mahmuda Ahmadinedžada športnim organizacijam sicer zapovedala, naj za družine, torej ženske z otroki, zagotovijo sedišča v posebnih razdelkih, toda iranski vrhovni voditelj Ajatola Hamenej je to odločitev kmalu zavrnil.

Iranske ženske so si, prepovedim in verskim pravilom navkljub, nogometne tekme že ogledale, in sicer preoblečene v moške – da bi preslepile versko policijo, so si lepile tudi brke pod nosove, o teh dejanjih upora so bili posneti tudi celovečerni filmi. Zdaj pa se je prvič zgodilo, da so si lahko zakonito, javno in ne na skrivaj ogledale nogometno tekmo na stadionu Azadi.

A. G.