Iranke so si prvič po 40 letih lahko ogledale prenos nogometne tekme!

Foto: epa

Iranke so dosegle velik uspeh s tem, ko so jim verske oblasti dovolile ogled nogometne tekme. Ženske v Iranu so si namreč lahko prenos javno ogledale v družinskem sektorju stadiona Azadi v Tehranu. Vzklikale so in navijale, imele poslikana lica z iransko zastavo in s tem pokazale, da so tudi one v zanosu navdušenja nad svetovnim prvenstvom. Islamsko pravo namreč v Iranu ženskam postavlja stroga pravila, zaradi česar je že dolgo tarča kritik. Če želijo v tujino, potrebujejo dovoljenje svojega moškega skrbnika, od islamske revolucije leta 1979 pa se ne smejo udeleževati javnih športnih prireditev, zlasti nogometnih.

Na tisoče veselih Irank je, čeprav je Iran izpadel s prvenstva, delilo svojo izkušnjo in jo z navdušenjem opisovalo. “Čudno sem se počutila, ko sem na spletu kupovala karto, in zelo sem vesela, da sem lahko prišla na stadion. Ko sem začutila vročino množice okoli mene, sem si rekla, da si zares želim zapomniti ta trenutek, kot enega najboljših v življenju,” je dejala psihologinja Arezou“Prvič sem prišla na stadion. Res sem želela biti tukaj in tako sem srečna! Tudi če ne bomo zmagali, bo to še vedno zmaga in ponosni smo na naše igralce,” je dejala stevardesa Raana.

Potem ko je Iran zmagal v tekmi z Marokom in je več deset tisoč ljudi na ulicah glavnega mesta divje praznovalo, mnogo je bilo tudi žensk, so se oblasti odločile, da bodo stroge omejitve padle za eno tekmo. Mnogi pa so temu nasprotovali, ker naj bi bilo potrebno ženske zaščititi pred moškim vzdušjem. V zadnjih letih je prišlo že do več poskusov, da bi omehčali nesmiselna verska pravila. Aprila 2006 je vlada Mahmuda Ahmadinedžada športnim organizacijam sicer zapovedala, naj za družine, torej ženske z otroki, zagotovijo sedišča v posebnih razdelkih, toda iranski vrhovni voditelj Ajatola Hamenej je to odločitev kmalu zavrnil.

Iranske ženske so si, prepovedim in verskim pravilom navkljub, nogometne tekme že ogledale, in sicer preoblečene v moške – da bi preslepile versko policijo, so si lepile tudi brke pod nosove, o teh dejanjih upora so bili posneti tudi celovečerni filmi. Zdaj pa se je prvič zgodilo, da so si lahko zakonito, javno in ne na skrivaj ogledale nogometno tekmo na stadionu Azadi.

A. G.

 • xtc

  Tudi Iranski teokrati (islamisti) bodo padli.

  • Cucurbita Pepo

   Upajmo da čimprej

 • Hun

  Pravice si naj vsak narod izbori sam..ne pa da ZDA siri demokracijo pod pritvezo kolonijalnega plenjenja dobrin

  • sprehajalec

   Na lastne oči sem videl, da imajo ZDA radi. Bolj kot levaški Slovenci.

   • Hun

    nc ni narobe ce majo radi ZDA…sj jo mam jst tud

    • sprehajalec

     In svet potrebuje svetovnega policaja. kako pa bi bilo, če bi se vsi klali eden čez drugega. Pa si naprimer Grki, Srbi pa Bolgari razdelili v tretji Balkanski vojni kososvo, Severno makedonijo in Albanijo….

     • Burek Burecki

      Svet ne potrebuje svetovnega policaja. Ce ameriski teroristi nebi izigravali milicnike bi bil svet dost lepsi…

     • sprehajalec

      Daj nabijaj. po Bosni bi se streljali, Sadam bi pogoltnil pol arabije, turki bi zaplinili kurde , Srbi Kosovarje, komunsitični raj bi bil po polovici sveta. Pa raznorazni afriški samodržci, bi zaplinili južni sudan, pa medsebojne vojne.

      ne govori neumnosti.

     • Hun

      sj so se streljal in pobijal…mednarodni policaji so pa gledal

     • Hun

      tale policaj izkorisca ze nekaj casa svoje poslanstvo za lastn interes….cudi me da ti to ni jasno kot razumnemu cloveku

 • Olga2345

  One se borijo za temeljne človekove pravice, feministke pa za izrojene “pravice”…

 • sprehajalec

  Potem pa naj kdo reče kaj proti islamu…..

  • Cucurbita Pepo

   Islam je religija versko blaznih

   • sprehajalec

    Vse ekstremne religije in ideologije so versko blazne Konkubita. Tudi komunizem in Antifa ekstremizem…

 • FRANC3

  Nogometa ne smejo gledat. Delajo in prenašajo tečne dedce pa lahko???
  Islamisti in LGBT aktivisti: Hvala za tako demokracijo!

  • Cucurbita Pepo

   Kaj točno imajo LGBT aktivisti z islamsko diktaturo v Iranu?