fbpx

Iz ZDA poročajo o prvem dojenčku, ki se je rodil s protitelesi proti covidu

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

V 36. tednu nosečnosti je zdravstvena delavka na jugu Floride prejela prvi odmerek cepiva Moderna proti covidu-19. Tri tedne kasneje je rodila zdravo punčko s protitelesi proti covidu-19. Zdravniki verjamejo, da je novorojenček prvi znan primer otroka, rojenega s koronavirusnimi protitelesi v ZDA, ki lahko otroku nudijo nekaj zaščite pred okužbo z virusom.

Paul Giblert in dr. Chad Rudnick sta svoje ugotovitve o prvem primeru otroka, rojenega s protitelesi, predstavila v študiji, ki še ni bila strokovno pregledana. Protitelesa so odkrili ob porodu, potem ko so analizirali kri iz otrokove popkovnice, odvzeto takoj po rojstvu in pred porodom.

Dokazali smo, da je protitelesa IgG proti SARS-CoV-2 mogoče zaznati v vzorcu popkovnične krvi novorojenčka že po enkratnem odmerku cepiva Moderna COVID-19,” so zaključili. “Tako obstaja možnost zaščite in zmanjšanja tveganja okužbe s Sars-CoV-2 s cepljenjem matere.” Vendar moramo ob tem dodati, da zdravniki poudarjajo, da so potrebne dodatne raziskave za preverjanje varnosti in učinkovitosti cepiv proti koronavirusu med nosečnostjo.

Že prej je bilo znano, da lahko matere, ki so bile predhodno okužene s covidom-19, protitelesa prenašajo na novorojenčke. Poleg tega je prehod protiteles od matere do dojenčka skozi posteljico dobro dokumentiran pri drugih cepivih, vključno s cepivom proti gripi, zato so zdravniki upali, da bo po cepljenju matere proti covidu-19 možna enaka zaščita novorojenčka. “Cepivo proti covidu se resnično začne usklajevati s cepivi, ki jih že uporabljamo pri nosečnicah, kot je cepivo proti gripi,” je v sredo za CBSN dejala dr. Neeta Ogden, internistka in imunologinja. “Resnično potrebujemo in jasno je, da potrebujemo pomembne podatke o tem, kako varno je cepljenje pri nosečnicah.”

Aleš Ernecl