fbpx

Izjemna najdba v Pompejih: arheologi odkrili zelo dobro ohranjeno sobo sužnjev

Italija, Pompeji. Nova arheoloska odkritja suzenjskih prostorov v vili Civita Giuliana v Pompejih.

V mestu Civita Giuliana na območju severnih Pompejev, ki jih je davnega leta 79 pokopal izbruh Vezuva, so arheologi odkrili manjšo sobo, v kateri je živelo nekaj sužnjev, ki so skrbeli za vzdrževanje rimljanske vile. Na istem območju so nedavno odkrili ostanke svečanega voza, hleva in treh konj.

Zdaj bo ta skromna soba, ki je izjemno dobro ohranjena, obogatila znanje o vsakdanjem življenju starodavnih Pompejcev, še posebno o sužnjih, katerih življenjski slog je zelo malo poznan. V sobi s 16 kvadratnimi metri so našli tri postelje in druge predmete sužnjev, ki so skrbeli za vzdrževanje vile in pripravo konjske vprege.

Dve postelji sta dolgi 1,70 metra, tretja postelja pa le 1,40 metra, iz česar strokovnjaki sklepajo, da bi lahko bila otroška. Pod posteljami so bili shranjeni osebni predmeti, kot so amfore za shranjevanje predmetov, keramični vrči in pisoar. Soba je imela na vrhu majhno okno in na stenah nobene dekoracije. »Poleg tega, da je soba služila kot spalnica za skupino sužnjev, morda za manjšo družino, je bila tudi shramba, kar dokazuje osem amfor, zbranih v kotih sobe,« so pojasnili arheologi.

Kuloar