fbpx

Bomo kmalu živeli do 120. leta? Izraelskim znanstvenikom uspelo podaljšati življenjsko dobo miši

Foto: Pixabay

Miši ne samo da živijo dlje, tudi bolj mladostne in manj dovzetne so za raka, je ugotovila raziskovalna ekipa z izraelske univerze Bar-Ilan University in ameriškega Inštituta za nacionalno zdravje po tem, ko so jim povečali količino točno določene beljakovine. Mar to pomeni, da bomo lahko na tak način podaljšali življenjsko dobo pri ljudeh?

Izraelski znanstveniki so pričakovano življenjsko dobo miši podaljšali za 23 odstotkov, v upanju, da bi sčasoma lahko to poizkusili tudi na ljudeh. Pri 250 miših so povečali količino beljakovin SIRT6, ki običajno upadajo s starostjo. Iz raziskave, ki je bila objavljena v reviji Nature Communications, so razkrili podaljšano pričakovano življenjsko dobo in tudi navedli, da so bile z beljakovinami bogate miši bolj mladostne in manj dovzetne za raka.

“Sprememba pričakovane življenjske dobe je pomembna. Če pomislimo, da bi prišlo do enakovrednega skoka pričakovane življenjske dobe kot pri miših, bi lahko ljudje v povprečju živeli skoraj do 120. leta,” je dejal prof. Haim Cohen z univerze Bar-Ilan. “Spremembe, ki smo jih opazili pri miših, so morda prenosljive na ljudi in če bi bilo to mogoče, bi bilo to vznemirljivo,” je dejal. Cohenov laboratorij si prizadeva pri prepoznavanju zdravil, ki bi lahko omogočila, da se beljakovine SIRT6 varno povečajo pri ljudeh.

Rezultati na miših dajejo spodbudne rezultate
Dobro je znano, da se ravni beljakovine SIRT6 s starostjo zmanjšujejo in veliko upanje je, da bi bilo spodbujanje proizvodnje beljakovin koristno. Leta 2012 je Cohen postal prvi raziskovalec, ki je zvišal raven beljakovin pri živalih in s tem podaljšal pričakovano življenjsko dobo, s čimer je mišjim samcem omogočil, da živijo 15 odstotkov dlje. Toda ta poskus ni vplival na mišje samice.

Foto: Pixabay

V najnovejših raziskavah, kjer so sodelovali mednarodni znanstveniki, vključno s prof. Rafaelom de Cabo iz ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje, je bil skok pričakovane življenjske dobe opažen tudi pri mišjih samicah. Ta je višja med mišjimi samci, ki sedaj živijo 30 odstotkov dlje kot samci iz kontrolne skupine. Samice živijo 15 odstotkov dlje kot njihovi kolegi iz kontrolne skupine, poroča Times of Israel.

Nina Žoher