Jahta, vredna tri in pol milijona evrov, še ne naredi gospoda: Fekalije na Visu pristale kar v morju!

Foto: Facebook

Tako kot obleka še ne naredi človeka, tudi jahta, vredna tri in pol milijona evrov, očitno še ne naredi uglajenega gospoda. Iz sosednje Hrvaške namreč poročajo o primeru, ko so sredi noči fekalije z jahte v lastništvu bogataša spustili kar v morje. 

Po poročanju hrvaškega Jutarnjega lista naj bi fekalije z jahte, ki naj bi bila v lasti premožnega Čeha, v morje spustil skiper. Toda po besedah kapitana splitskega pristanišča Željka Kuštere bo treba vse v zvezi z incidentom dodatno preveriti.

Neljubo dogajanje je z gnusnimi fotografijami objavil zgroženi očividec na strani Facebook Volim Komižu, pri čemer je mogoče prebrati: “Naj živi navtični turizem brez kontrole in brez sankcij.” Mogoče je bilo prebrati tudi, da je jahta LizMary ob 22.30 v pristanišču Komiža v morje spustila vsebino rezervoarja s fekalijami. Po besedah Kuštere so se zadeve že lotile pristojne službe, ki so že opravile pogovor z očividcem in posadko jahte. Poleg tega je bilo plovilo pregledano, da bi zbrali vsa dejstva okrog incidenta. Namreč, obstajajo jasna pravila, kako plovila rešujejo težave s fekalijami.

Foto: Facebook

Izpuščanje takšne vsebine ob obali ni le kaznivo dejanje, ampak tudi neokusno. Na podlagi veljavne zakonodaje in Mednarodne konvencije o preprečevanju onesnaževanja z ladij pod imenom MARPOL cilj predstavlja popolna odprava namernega ali nenamernega onesnaževanja morskega okolja z ladij. V nekaterih razmerah je dovoljeno spuščanje fekalij v morje, v vseh drugih primerih pa se zahteva, da se jih odpelje na kopno. Za sprejemanje fekalij morajo imeti luke na razpolago ustrezne prostore in zmogljivosti, da lahko skrbijo za vse zadevne ladje, ne da bi to povzročilo njihovo zamudo. V primeru, če to ni mogoče, je treba obvestiti vse zainteresirane strani.

Kar se tiče kazni, so te lahko precej visoke in znašajo od pet do 50 tisoč kun. Ni še znano, kako se bo končal ta primer, glede na to, da je bil šele danes na terenu pristaniški kapetan, navaja pristaniški kapetan Splitsko-dalmatinske županije Željko Kuštera.

Hana Murn

 • Dragan Krstič

  Imate prav. To je res zelo verjetno neokusno.

 • SIMON ROZIC

  Kaj hočeš, včeraj je še v opankah sral v cekret “na štrbunk”, danes, pa se isti lahko
  poserje na vašo glavo! To je naša smetana družbe, de?

  • Steiermark

   Ex komunisti, ki so sinagrebli vsega našega, kulture pa ne, se pač obnašajo kot ruski mužiki, ker se je njihova “kultura” tam tudi ustavila – pri rasputinu z umazanimi kremplji in dušo!

 • samotoje

  Sporočam, da je Greta prispela v New York. O fekalijah ne poročajo. Vreme je zaradi rešpekta lepo.

  • stajerc5

   Ce bi napisal, da je prisla fekalija v New York, bi te tudi razumel…

   • samotoje

    Otrok je avtist in še mladoleten povrh. Žrtev pokvarjenih, preračunljivih staršev in podnebnih manipulatorjev.

 • Andrej

  Ene 7000€ je za takega jarega magnata kapljica v morje, oziroma drek v morje. Kazen mora biti proporcionalna premoženju. Recimo,10% vrednosti jahte.

  • Steiermark

   ali pa kar jahto zaplenit! Saj vendar ni mogla biti “prislužena” na pošten način!