fbpx

Japonski raziskovalci svarijo, da je vlažnost zraka v zimskih mesecih lahko velik faktor tveganja za širjenje covida-19

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Japonski raziskovalci so s pomočjo procesorske moči superračunalnika ugotovili, da je vlažnost zraka lahko velik faktor tveganja pri širjenju covida-19, kar še zlasti velja za zimske mesece.

Medtem ko se večina sveta ukvarja z naraščajočimi številkami in grožnjo ponovnih, večjih ali manjših zapor gospodarstva, so japonski raziskovalci naredili raziskavo, v kateri so preverjali vpliv vlažnosti zraka na širjenje virusa covid-19, poroča RT.

Raziskovalci z znanstvenega raziskovalnega inštituta Riken in univerze Kobe na Japonskem so analizirali kakovost zraka in kako vpliva na širjenje covida-19. Njihovi računalniški modeli kažejo, da vlaga vpliva na razprševanje virusnih delcev po zraku. Suhe notranje razmere, pričakovane v zimskih mesecih, grozijo, da bodo zagotovile boljše pogoje za širjenje koronavirusa v zaprtih prostorih, zaradi česar bo vsak odhod v trgovino še bolj tvegan kot prej.

Superračunalnik Fugaku
Raziskovalci so imeli pri ustvarjanju modelov emisij in gibanja aerosoliziranih virusnih delcev (kakršne najdemo, ko ljudje govorijo, kašljajo, kihajo ali se smejejo) v zaprtih prostorih, pomoč superračunalnika Fugaku, ki je prej modeliral širjenje virusa v vlakih, pisarnah in učilnicah in se je izkazal za pomembno orodje pri obveščanju o javnih ukrepih tako na Japonskem kot v tujini. Ugotovili so, da vlažnost zraka pod 30 odstotkov podvoji število aerosoliziranih delcev v zraku v primerjavi z ravnjo vlažnosti 60 odstotkov ali več.

Uporabljajte vlažilce!
Skupina, ki jo vodi Makoto Tsubokura, predlaga uporabo vlažilcev za omejevanje širjenja okužbe v zimskih mesecih, ko oken ni mogoče dovolj pogosto odpirati. Študija je tudi ugotovila, da ščitniki za obraz niso tako učinkoviti kot obrazne maske pri preprečevanju plime virusnih delcev po zraku. Ugotovili so tudi, da v gostilnah bolj tvegate okužbo s strani tistih, ki so ob vas, ne tistih, ki vam sedijo nasproti.

Aleš Ernecl