fbpx

Je v bližini otoka Cres tudi morski pes ljudožerec?

Foto: epa

Na strani Facebook skupine, ki združuje ribiške entuziaste, so objavili fotografijo ulovljene tune, ki naj bi jo domnevno ogrizel veliki beli morski pes – najnevarnejša vrsta morskega psa, ki zraste do šest metrov dolžine in tehta do dve toni. 

Tudi Jadransko morje je dom številnim vrstam morskih psov, v katerega zaidejo tudi tisti, ki si jih ribiči in turisti najmanj želimo. V Facebook skupini, ki združuje ribiče z Jadrana, je nekdo objavil fotografijo ulovljene tune z velikim ugrizom morskega psa. Dogodek naj bi se zgodil v okolici otoka Cres.

Po številnih razpravah je bila večina na strani tistih, ki menijo, da je svoje zobne odtise na tuni pustil manjši predstavnik belega morskega psa, ki sicer velja za najbolj nevarno in strah vzbujajočo vrsto morskih psov. Eden od komentatorjev je celo dejal, da so ribiči enega pred mesecem dni že zajeli in ga tudi pokončali, tako da so te živali veliko bolj pogoste v Jadranskem morju kot si to lahko predstavljamo. Znano je namreč, da ti morski psi sledijo jatam tun in so pogost del njihovega jedilnika, primeri, ko ribiči na krov ladje izvlečejo le tunino glavo, pa tudi niso redki.

Je veliki beli morski pes pustil pečat na 50 kg težki tuni? Natančen odgovor bi dala analiza zoba, ki ga je pustil v plenu.

Večina morskih psov je na seznamu ogroženih živalskih vrst zaradi pretiranega ribolova in uničevanja morskih habitatov. Veliki beli morski pes letno povzroči od 5 do 10 napadov na človeka, večina pa se jih zgodi po nesreči, saj ljudje ne predstavljamo plena v njihovi prehranski verigi. Strokovnjaki vseeno odsvetujejo plavanje v globokih predelih morja, predvsem ob zunanjih delih otokov, ki gledajo na odprto morje in se globina strmo spušča. Zadnji napad morskega psa so na Hrvaškem zabeležili leta 2008 na otoku Vis, žrtev napada pa je bil Slovenec Damjan Pesek, ki je pri podvodnem ribolovu ujel ribo vrste gof, ta pa je morskega psa tako premamila, da je v nogo ugriznil še nesrečnega potapljača. 

Morski pes vrste mako, ulovljen letos na Kornatih. Tudi ta vrsta je človeku nevarna.

C. Š.