fbpx

Kaj pove obseg trebuha o našem zdravju?

Foto: Freepik

Izmerite se! Ženske, ki imate večji obseg trebuha od 88 cm, in moški, ki imate večji obseg od 102 cm, ste v težavah! Obseg trebuha je  neposredno povezan s psihičnim zdravjem človeka!

Kdor ima več okrog pasu, ima manj v glavi,” trdi avtor knjige Požgani možgani. Skoraj ni človeka, ki se ne bi zavedal, da ni dobro, če moraš tovoriti dodatno telesno težo. A če potrebujete morda še dodatni razlog, zakaj je vredno shujšati*, boste svojo rit morda zmigali iz strahu pred tem, da se vam zmeša.

Lahko da tarnamo zaradi orjaških stegen in plahutajočih nadlahti, mišelink, celulita in mogočne zadnje plati, a najhujša je tista maščoba, ki je ne vidimo niti čutimo ali tipamo. V skrajnih primerih jo je mogoče zaznati v “pivskih vampih” in čezpasnih “šlaufih”, ki so zunanji znak tega, da se našim organom v podpalubju godi kot “bubregu v loju”. (Prav zaradi tega uporabljam merilo zdravosti obseg pasu, saj ta, če je velik, napoveduje prihodnje zdravstvene težave; večji, ko je obseg, večje je tudi tveganje, da bo človek zbolel in umrl.)

 Število telesnih bolezni, ki jih zdaj povezujemo z drobovno tolščo**, je velikansko, od očitnih, kot na primer debelost in presnovni sindrom, pa do manj očitnih – raka, avtoimunih in možganskih obolenj.

… Čezmerna telesna tolšča ne le, da povečuje inzulinsko rezistenco, temveč neposredno povečuje produkcijo vnetnih kemikalij, ki neposredno povzročajo degeneracijo možganov.

… V neki študiji, objavljeni leta 2005, so pri več kot 100 obravnavanih osebah primerjali razmerje med obsegom pasu in obsegom okrog kolkov s strukturnimi spremembami v njihovih možganih. Študija je preučevala tudi spremembe v možganih glede krvnega sladkorja in inzulinske ravni na tešče. Skratka, avtorji so želeli ugotoviti, ali obstaja povezanost med možgansko zgradbo in velikostjo »vampa«. In izsledki so neverjetni. Izkazalo se je, da je možganski spominski center, hipokampus, toliko manjši, koliko večje je razmerje med obsegom pasu ali čez kolke (se pravi, kolikor večji je trebuh). Hipokampus ima ključno vlogo pri spominu, njegovo delovanje pa je povsem odvisno od njegove velikosti. Kakor kopni hipokampus, tako kopnijo tudi spomini. Še bolj šokantno pa je, da so raziskovalci odkrili premosorazmerno povezavo tudi med obsegom trebuha in rizikom za manjše možganske kapi, glede katerih je prav tako znano, da so povezani s pešajočo možgansko funkcijo. Avtorji so zatrdili: »Ti rezultati se ujemajo z dognanji raziskav, ki povezujejo debelost, bolezni ožilja in vnetje s kognitivnim zatonom in demenco.« Nove študije te izsledke potrjujejo: ob vsakem odvečnem kilogramu telesne teže se možgani zmanjšajo.

Za upokojence

*O hujšanju sem veliko pisala v prvi knjigi Ko imajo hormoni žur. Rumeno poglavje govori o zdravem kombiniranju hrane glede na glikemični indeks. Ključ pri zdravem hujšanju je načelo srednjega glikemičnega indeksa, ki je opisan na strani 117.

**Drobovna tolšča – zame je ljubši izraz notranja maščoba, ker ta obdaja notranje organe, kot so srce, prebavila, jetra, trebušna slinavka, ledvici. Ta notranja maščoba povzroča tiha vnetja in se izraža kot vnetje sklepov, povišan slab holesterol, povišan tlak, težave s sklepi, glavoboli in migrene, vpliva pa celo na povečanje avtoimunih obolenj – sem pa štejemo demenco, sladkorno bolezen in celo raka …, da o težavah s prekomerno težo ne govorimo.