Kaj predstavlja katoliški praznik vseh svetih?

Foto: iStock

V Katoliški Cerkvi 1. novembra obhajamo slovesni in zapovedani praznik vseh svetih. Ta dan bodo maše po vseh slovenskih župnijah, popoldne pa bodo molitve za verne rajne v cerkvah in na pokopališčih. 

Zgodovina praznika
Na Vzhodu je Cerkev praznik obhajala že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi v zahodno Cerkev. Pod vplivom vzhodne Cerkve so proti koncu 6. stoletja uvedli praznik vseh mučencev tudi v Rimu, papež Bonifacij IV. pa je 13. maja leta 610 rimski tempelj Pantheon posvetil Devici Mariji in vsem mučencem. Misel o praznovanju vseh svetnikov (in ne več samo mučencev) je dobila oprijemljiv izraz, ko je papež Gregor III. (731-741) pri sv. Petru v Rimu posvetil posebno kapelo v čast Odrešeniku, njegovi Materi, vsem apostolom, mučencem in vsem svetnikom.

Papež Gregor IV. (827-844) je praznik izrecno s 13. maja preložil na 1. november in ukazal, naj se slovesno praznuje v vesoljni Cerkvi. Prvo pričevanje, da so v Rimu praznik vseh svetnikov obhajali 1. novembra, pa imamo že iz časa pred letom 800. Razlogi, zakaj je Cerkev uvedla praznik vseh svetih, nastajajo že kmalu po uvedbi: število svetnikov je tako narastlo, da se ni bilo več mogoče spominjati vsakega posebej v bogoslužju.

Živeli so med nami, pa jih nismo opazili
Na praznik vseh svetih se spominjamo predvsem tistih neštetih nebeških izvoljencev, ki na zemlji njihove skrite, a pred Bogom in v resnici velike svetosti nihče ni poznal in priznal. Morda so živeli med nami, pa nismo vedeli, kaj je v njih ustvarila Božja milost. Ti so namreč znali z Božjo pomočjo tisto posvečenje, ki so ga pri krstu prejeli, v življenju ohranjati in izpolnjevati (prim. C 40). Praznik je tudi izraz vere Cerkve, da so poleg javno razglašenih in zapisanih svetnikov v koledarju svetništvo dosegli tudi drugi neimenovani možje in žene vseh časov.

Tolažba in pogum
Praznik vseh svetih je vesel praznik, ki vlije vsako leto veliko tolažbe in poguma vsem, ki so podali na pot Kristusovih blagrov, da morejo s potrpežljivostjo in ljubeznijo zmagovati nad svojimi notranjimi in prav tako zunanjimi bridkostmi in težavami (prim C 8). To je slovesni godovni dan naših dragih, v Kristusu starejših bratov in sester, ki so dober boj izbojevali, tek dokončali, vero ohranili (prim. 2 Tim 4,7). Zdaj se radujejo v neizrekljivem in veličastnem veselju (prim. 1 Pt 1,8), s svojim zgledom svetijo tudi nam, kažejo kako priti do zmage ter nas podpirajo s svojo priprošnjo, ki je v zelo veliko oporo naši slabosti. Bogoslužje potujoče Cerkve se na ta praznik pridružuje nebeški Cerkvi in z njo vred poveličuje Gospoda, ki je vir svetosti in slava izvoljenih.

Družina

 • Cucurbita Pepo

  Zdaj sem zmeden. A bog je samo en?

  • Mimoidoči

   Hočeš repliko, ali zakaj ne opišeš zakaj si zmeden? Da, Bog je samo en.

   • janko

    Ja, pa tudi “…ko človek umre, živi še naprej”. Saj se vsakumor sanja o njegovih pokojnih, sploh en čas po smrti. Pridejo ga obiskati, povedo kar je samo njim lastno itd…. Vsi verniki in duhovniki… da bi bili sanjači ali kaj…. že tu ni logike…. Še Tito si je dal poklicati duhovnika tik pred smrtjo…. Nič koliko je podatkov o duhovni sferi ….. Kdor ne verjame v nič, kar ne more prijeti , je pač površnež ali kako naj rečem.

    • večni srb

     Zakaj ne moreš sanjati ničesar kar nisi nekje tudi v resnici videl in doživel?
     Vsekakor pa se burni dogodki močneje vtisnejo v spomin in se ne nehajo, ko zaspiš, tudi podzavest se močneje odziva na smrt svojcev, saj nima pameti in se mora prilagoditi svetu brez njih.
     Potem je tu še tista luč na koncu mračnega tunela, ki je nikakor ne gre zamenjati za nasproti vozeči se vlak in se je običajno bolje obrniti proč, v trenutku naravne smrti, možgane preplavijo velike doze hormonov, ki močno pritisnejo na živce, ti pa zato proizvedejo več močnejših pulzov elektrike, ki jo človek verjetno zaznava kot bleščečo svetlobo.

    • Cucurbita Pepo

     A sanje so dokaz posmrtnega življenja, lahko v njih vidimo peihodnost? Jaz verjamem na podlagi dokazov in ne sposobnosti prijetja. Verjamem v sonce ker so dokazi za sonce. Verjamem v gravitacijo ker se jo da dokazat. Ne verjamem v božička, ker za njegov obstoj ni dokazov. Enako velja za vsakega Boga.

   • Cucurbita Pepo

    Izgleda da je vera v določenega boga precej odvisna od religije staršev. Bog je en, dokaz pa noben

 • Bonifacij

  Kronologija RKC

  ”papež Bonifacij IV. je 13. maja leta 610 rimski tempelj Pantheon posvetil Devici Mariji…papež Gregor III. (731-741) pri sv. Petru v Rimu posvetil posebno kapelo…Papež Gregor IV. (827-844) je praznik izrecno iz 13. maja preložil…. papež Urban II je pozval k zaščiti Evrope in križarskim vojnam proti muslimanom….papež Frančišek je rekel, da je treba pri razlagi svetega pisma upoštevati tudi Koran in muslimanom začel prati smrdeče podplate… Papež Mehmed I razglasil Mohameda za poslednjega preroka krščanstva…papež Mehmed II ob podpori levičarjev pozval k djihadu proti neverujočim….

 • tarantela

  Tole o nebesih mi bodo morali pa dokazati!

  • večni srb

   Vidim, da si v dvomih, potem raje verjemi, ker potem nimaš kaj izgubiti, pridobiš pa lahko večnost.

 • Mimoidoči

  Predstavlja pogansko tradicijo, ki jo je RKC sprejela za časa Konstantina in tako kršila 2 Korinčanom 6:14-18, ker je v resnici poganska institucija, Skrivnost, Babilon Veliki, kot ji pravi Jezus Kristus v knjigi Razodetja 17, katerega sledilce so v inkviziciji zažigali na grmadah, zato, ker poznali resnico Božje besede o tem. Ampak slepi katoliki tega še danes ne vedo, ker so slepi in zato tudi ignorantni in trmasti, kakor Sveto pismo opisuje trmoglave Jude v Stari zavezi v svojem uporu proti JHVH. Če pa že spoznajo od nas protestantov, ki jim pokažemo kaj piše v Svetem pismu glede tega, pa nas jezno zavrnejo (kar imajo skupno z ateisti), ponekod tudi preganjajo in s tem dokažejo, da v resnici ne verujejo v Božjo besedo ampak poganski katoliški tradiciji. Farizeji = Rimokatoliški duhovniki s papežem na čelu.

  Hebrejcem 9
  27 Kakor je ljudem določeno enkrat umreti, nato pa pride sodba,
  28 tako se je tudi Kristus enkrat daroval, da je odvzel grehe mnogih. Drugič pa se bo prikazal brez greha, v odrešenje tistih, ki ga pričakujejo.

  Torej, sodeč po Hebrejcem 9 (Nova zaveza), če po smrti pride sodba in je tako usoda človeka že določena in zapečatena, kakšen smisel je potem v molitvi za umrle? Ta praksa nima izvora v Krščanstvu, ampak v poganstvu.

  “Živeli so med nami, pa jih nismo opazili”

  S tem se pa strinjam. Ne samo, da nas ne opazite, še jezite se na nas in če vam to omogočajo okoliščine, preganjate.

  https://www.christiancourier.com/articles/408-praying-for-the-dead

  “And there is ample evidence in the sacred volume that prayers for the dead
  are not only futile, but that the practice is antagonistic to certain aspects of divine truth — in spite of the fact that this PAGAN PRACTICE is common in certain circles of “Christendom.””

  “Even Catholic authorities concede that there is no explicit authorization for prayers on behalf of the dead in the sixty-six books of canonical Scripture.

  Roman authorities appeal to the Apocrypha (2 Macabees 12:46), church
  tradition (late second century and onward), the decree of the Council of
  Trent (Session xxv), etc. But there is no valid biblical defense to be made for the practice (Attwater, 137). It is only from a few passages, not relevant to the issue, that unwarranted inferences are drawn.”

  “The Scriptures teach that those who have yielded to the Savior’s will (Heb. 5:8-9) enter directly and immediately into the presence of the Lord (Lk. 23:43; Phil. 1:23; 2 Cor. 5:6,8).
  What need, then, do they have for the prayers of people upon the earth?”

  “According to Hebrews 9:27, “[I]t is appointed to men once to die, and after this comes judgment.” There is no indication that a change in one’s spiritual condition can be made following his death — either by himself or through the efforts of others.”

 • Bonifacij

  Joj, mimoidoči. Eno norost si zamenjal za drugo…

  Papež Frančišek pride v norišnico. Vidi kup norcev, zraven pa še majhnega mulca. Presenečen ga povpraša zakaj so ga zaprli v norišnico. Mulc odgovori: ”pravijo, da imam namišljenega prijatelja…”

 • David Hitler

  A kaj predstavla fukanje v rit

 • Bonifacij

  Za krščanarske norce:

  https://youtu.be/GofNOwkuKpw

 • hle

  Kolikor je meni znano ima ta praznik iste korenine kot noč čarovnic

 • Sani Rijavec

  Ta članek bi moral biti na vrhu naslovnice. Vsaj sklepal bi človek…… Ga pa porinete skoraj pod rubriko razno. Vse bedarije imajo prednost, pedri lgbt tito janša…vsi. Seveda, saj je tudi bolje, da je skrit, ker bolj suhoparnega članka o velikem prazniku vseh svetih, je težko najti. Sramota, glede na to za kar se reklamirate in kje iščete volilce.

  • Cucurbita Pepo

   Izmišljen stric v oblakih je še za Janezovo novo24 pod nivojem. Razen ko je treba novačit vernike, kar pa zaradi pomanjkanja razuma in kritične presoje versko blaznih ljudi sploh ni težko.

 • večni srb

  To so bučke.

 • Smrt Janšizmu in Janšistom

  Najbol glup “praznik”.

  • FRANC3

   A Dan mrtvih pa ni ”glup”?

 • Osti jarej

  …cerkvene flavze

  • FRANC3

   Kakor za koga. Toda VELIKO ateistov se pred smrtjo spravi z Bogom. Tudi pokojni šlosar J.B.Tito naj bi se spovedal. Duhovnik, ki ga je takrat obiskal, je nekaj let kasneje ”umrl v avtomobilski nesreči v Nemčiji”.

 • Slovenec

  Zivel Vatikan! Zivel jahve! Zazivimo zopet spodobno zivljenje vojn in nasilja! Zivelo krscanstvo!

 • Drago

  Zakaj moramo brati glupe komentare.?

 • Soave

  + + + + + + + Dobro ! Da vsakdo lahko prebere, vsaj okvirno, kaj ta praznik za kristjane pomeni. Saj smo menda del skupnosti, ali ne ? Del Slovenske države !
  Nekateri spodaj seveda ne mislijo tako in že packarijo.
  Prilagam pa samo zanimivosti o vremenu in naravi, povezano s tem dnem.
  http://vfokusu.com/post/433626/vremenski-pregovori-za-mesec-november-prisluhnimo-izkusnjam-narave-iz-preteklosti

 • Soave

  Za vse Ateiste. . . . . .
  Ateisti ne morete dokazati, na primer, da Bog ne živi v središču sonca
  ali pod Jupitrovimi oblaki ali v neki oddaljeni nebuli. Ker teh krajev
  nismo zmožni opazovati, se ne da dokazati, da Bog ne obstaja. Potrebno
  je prav toliko vere, da si ateist, kot da si teist.

  • Cucurbita Pepo

   Vera je izgovor, ki ga ljudje ponudijo kadar zaradi odsotnosti dokazov ne morejo zagovarjat svojega stališča. Biti ateist je isto kot biti ne verujoč v Božička.

   • Soave

    Si prebrala ? Lahko ti dokažeš ?
    Glede Božička nam je pa vsem jasno – menda.

    • Cucurbita Pepo

     Dokažem, da nekaj čigar obstoj ni dokakazan, ne obstaja??

     • Soave

      Napisala si. . . Čigar obstoj ni dokazan. Ali je dokazano , da ne obstaja ?

     • Cucurbita Pepo

      Ni dokazano, da obstaja

     • Soave

      Kaj je zdej za en hudir ?
      Ni dokazano da obstaja, pa tudi obratno ne. Jojmene, da si takole podajava ” žogo ” ??
      Meni se ne da.
      https://www.youtube.com/watch?v=bs9Lt1QEyLA

     • Cucurbita Pepo

      Ni dokazano da ne obstaja Alah, Božiček, Bog, Zeus, Buda, rdeča hruška na Marsu,… če ni dokazano da nekaj ne obstaja, še ne pomeni da obstaja

 • Bonifacij

  Soave, tvoji argumenti so pač na nivoju nekoga, ki ni sposoben uporabljat možganov. Dokazati mora tisti, ki nekaj trdi, ne pa tisti, ki ne verjame bebavim in absurdnim trditvam.

  Vera sama po sebi pomeni odsotnost razuma, nesposobnost razmišljati. Raje kot da uporabiš lastne možgane verjameš kar ti pohlepni pedofil pred oltarjem naklada… V svetem pismu je ravno toliko božjega kot v včerajšnjih Slovenskih novicah.

  Vsem blodnim krščanarjem priporočam, da vzamete v roke knjigo Luigi Cascioli: Pravljica o Kristusu. Potem jo pa še fajmoštru dajte, da jo med pridigo bere…

  • FRANC3

   Zakaj napadaš nekoga, ki veruje?
   Ti veruješ in verjameš, da so te imeli tvoji starši radi, ali pa te še imajo. In kaj je v tem bebavega?
   Jaz verjamem v Boga, mu zaupam, se mu priporočam in ga molim. Tebi ne kratim tvoje pravice do ateizma ali gnosticizma in je zadeva urejena.
   Rek pravi: ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI.
   Samo komunizem je zaukazoval enotnost verovanja v komunizem, preganjal pa tiste, ki mu niso verjeli. Zato toliko pobojev, rušenj cerkva in požiganj-vse v imenu ideologije komunizma. Tudi cerkev (RKC, pravoslavna in protestantska) nima čiste vesti. Toda mirno lahko trdim, da vse tri religije niso pobile toliko ljudi v 2000 letih, kot je to naredil komunizem.

 • Get Smart

  Vera seveda ne pomeni kake odsotnosti razuma, pač pa pomeni razumsko verovati v nekaj.
  Vera je pač vera, verovanje.

  Kaviar židokominterna in njena MURGL KOMI JUGA globoko veruje v satana,
  in mu dnevno daruje žrtvovanja = poklane ljudi.

  Ali so zaradi tega brez razuma? Niso brez, vendar pa ga ne uporabljajo skladno z ČLOVEŠKIMI dosežki ČLOVEŠKEGA razumevanja,
  ampak ga uporabljajo skladno s satanistično kaviaržido doktrino, ki uči in ti zločinski psi seveda verjamejo in verujejo,
  da so oni “bog i batina” = KOMUNIZEM=FAŠIZEM=SOCIALIZEM=
  MURGL JUGOKOMUNISZEM in vse ostale satanistične deviacije.

  MURGL KOMUNJARE verujejo tudi v micene pederajsaste demončke iz svojih vrst in jih dnevno kličejo v svojih obredih – prisluhnite MAŠI u Stoščah:

  Za koga? Za Partiju!
  Za koga? Za Tita?
  Za koga? Za Jugoslaviju?
  “Druže tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
  “Druže tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
  “Evviva communismo!”
  “Bandiera rossa la triumfera!”

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo = pedrstvo = pedofilstvo =
   detomorilstvo = uničevanje = UMOR = ropanje = LAŽ = blatenje ljudi = NORČEVANJE =
   sviranje kurtzu = prodajanje magle=
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …
   transićizem = feminizem = kretinizem = drkalizem = pasjejebizem = vegizem =
   SOCIALIZEM = KOMUNIZEM = FAŠIZEM = ČETNICIZEM = USTAŠIZEM = MUSLIćKULTIZEM = kozojebizem = vukojebizem
   … =
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM =
   = globalno pa kaviarŽIDO KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM …
   (
   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)
   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.
   .
   Vsi -izmi so izdelek kaviar ŽIDOKOMINTERNE in vsi so namenjeni poneumljanju in končno
   ZASUŽNJEVANJU ljudi.
   .
   .
   Jezus Kristus:
   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
   .
   »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

 • Get Smart

  Svi sveti so vsi ljudje, ki jih kaviaržidokominterna oz. njene kreature
  (tu zanjo MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA)
  v svojih daritvenih satanističnih obredih poklala in darovala satanu.

  Vsi sveti so vsi ljudje, ki so spoštovali svetost življenja.
  Pamet v glavo.

 • Miha

  Pa še res kdo verjame RKC pravljicam.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!