fbpx

Ravne luči, ki so v petek zvečer letele nad Slovenijo, so ameriški sateliti SpaceX

Ameriški sateliti spacex. Do sredine letošnjega leta naj bi jih bilo na nebu že več kot 42 tisoč. Slika je simbolična. Foto: Arhiv.

V petek zvečer. okoli 21. ure, smo lahko na nebu nad Slovenijo poleg zvezd opazovali še nekaj svetlečih teles, ki so v pravilni liniji potovala eno za za drugim, od severa proti jugu. Številne luči, ki so se pojavile v ravnih vrstah, so izgledale kot pravi svetlobni konvoj. Na socialnem omrežju so se oglasili številni teoretiki zarote, razvila se je burna debata, za kaj naj bi v resnici šlo. Kot poroča spletni portal Dolenjskanews, gre za niz satelitov Starlink ameriškega podjetja SpaceX, ki Zemlji zagotavlja satelitski internetni dostop. Spletna stran Find Starlink vam omogoča, da preverite kdaj bodo zopet sateliti vidni.

Samo novembra lani so v dvotedenskih presledkih v vesolje poslali skupno 122 tovrstnih satelitov, do sredine letošnjega leta pa naj bi jih okoli Zemlje krožilo že več kot 12.000. Kaneje bi ta številka lahko zrasla celo na 42.000, SpaceX pa načrtuje prodajo nekaterih satelitov tudi v vojaške, znanstvene ali raziskovalne namene. Podjetje je z njihovim razvojem sicer začelo leta 2015, prva testna leta dveh prototipov so izvedli februarja 2018. Sateliti SpaceX za pot okoli našega planeta potrebujejo okoli 90 minut.

Gibanje satelitov lahko spremljate na tej povezavi:

T. F.