Kaj ubija morske pse ljudožerce?

Napad orke na morskega psa. (Foto: Dyer Island Conservation Trust)

Posnetki, kaj orke počnejo velikim belim morskim psom, so šokirali ljudi po vsem svetu. Znano je, da orke ubijajo velike bele morske pse ob obali Južne Afrike, toda pred kratkim je prišlo do skrivnostnega izginotja morskih psov na tistem območju. Znanstveniki so bili sprva zmedeni, nato pa so ugotovili, da so morski psi pred orkami pobegnili na vzhod.

Na južnoafriških obalah so se že leta srečevali s trupli velikih morskih psov in vsi so imeli enak vzrok smrti – manjkajoča jetra. Nihče ni vedel, kaj se dogaja, kasneje pa se je izkazalo, da so jih napadale orke in jim s kirurško natančnostjo iztrgale jetra ter jih ubile. Nato pa so je zgodil preobrat: na obalah ni bilo več videti trupel.

Zmanjšanje števila belih morskih psov je bilo tako dramatično in tako hitro, da so začele krožiti številne teorije, je povedala Michelle Jewell, ekologinja v muzeju državne univerze Michigan, poroča Science Alert. Ljudje so menili, da je prekomeren ribolov povzročil, da je morskim psom zmanjkalo hrane in je to povzročilo izumrtje velikega dela populacije.

Toda nova študija, objavljena v oktobrski številki revije Ecological Indicators, je pokazala, da morski psi niso poginili; le skrivali so se v novem delu oceana in se poskušali izogniti težavam. V spodnjem posnetku si lahko ogledate napad orke na morskega psa.

“Vemo, da imajo plenilci velik vpliv na habitate svojega plena, zato to ni presenetljivo,” je Jewell povedal za revijo Hakai. V študiji so znanstveniki našteli vse možne razlage, vključno z zmanjšanjem plena v regiji, kjer so morski psi izginili, in hitrim razmnoževanjem na območjih, kjer so poročali o velikem številu novih opažanj morskih psov.

Na koncu so ugotovili, da je najverjetnejša razlaga ta, da so veliki beli psi pobegnili, da bi se izognili nadaljnjim napadom ork. Študija pravi, da njen zaključek podpira vedenje teh živali v drugih delih sveta.

A. G.